Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hetero!?

Tot onbegrip van vele gezagsgetrouwe Nederlanders mag een boze burger in Den Bosch 'homo' tegen een agent roepen en in Zwolle niet: € 220,-- boete.

De rechter in Den Bosch vindt dat ‘homo’ op zich geen beledigend karakter heeft.

In het Nederlands genereert ‘homo’ twee betekenissen en is dus een homoniem.
De eerste betekenis stamt uit het Latijn en staat voor: ‘mens’. Als je het hebt over de ‘homo sapiens’ dan kan dit moeilijk als een belediging worden opgevat.
De tweede betekenis stam uit het Grieks. Homo is dan het eerste deel van het woord ‘homoseksueel’ waarbij homo ‘gelijk’ betekent: iemand die zich uitsluitend lichamelijk voelt aangetrokken tot personen van het gelijke geslacht.
In onze moderne Nederlandse opvatting van homoseksualiteit ligt hierin geen beledigende betekenis.

Volgens de Hoge Raad zouden doel, opzet en context bepalend zijn.

Het kan zijn dat juristen iets anders tegen beledigingen aan kijken als psychologen.
Voor zover ik weet, staat in de psychologie niet de boodschapper bij beledigingen centraal maar de ontvanger. De ontvanger beslist of hij zich wel of niet (en zo ja: in welke mate) beledigd voelt.
Voor de ontvanger is het handig te bedenken dat de boodschap van de zender meer zegt over de boodschapper dan over (het gedrag van) de aangesprokene.

Doel en opzet van de boze burger doen er in deze visie niet toe: de agent beslist.
Voor de rechter moet hij aannemelijk kunnen maken dat het redelijk was dat hij zich zodanig beledigd voelde dat het te billijken viel dat hij zijn bonnenboekje heeft gepakt en de betrokkene erop heeft geslingerd. Met een kostbare nasleep voor de Staat der Nederlanden bovendien want met die boete kan de juridische rompslomp niet bekostigd worden.

Mijns inziens is het uit den boze dat iemand zich beledigd voelt door het woord ‘homo’. Ik zie dit als een verkapte vorm van discriminatie, waarbij het mij niet zou verbazen als lezers van de Gaykrant zich beledigd voelen omdat oom agent zich beledigd heeft gevoeld.

In beginsel kan je stellen dat bijna ieder woord geschikt is om je door beledigd te voelen: van het lidwoordje ‘het’ (geslachtsloos wezen!) tot ‘klerenkast’ (domme spierenbundel!).

Oefen de agent in oost-indische doofheid en laat de rechter uiteindelijk beslissen over de redelijkheid van de in actie gekomen agent: het past volledig in mijn visie dat de uitspraken van rechters telkenmale anders kunnen uitpakken. Daar moeten ook Telegraaflezers (niet beledigend bedoeld) mee leren leven.

Begrijp jíj dat ook, hetero!?

Schrijver: Dagschrijver, 26 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.4 met 10 stemmen 1.108



Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
taalprof
Datum:
28 augustus 2007
Email:
taalprofgmail.com
Off topic, maar op verzoek: ik weet niet wat Dagschrijver precies bedoelt met "formeel geen graad van vergelijking," maar in de zin 'dit is anders dan dat' vergelijk je 'dit' met 'dat' en je constateert dat ze ongelijk zijn.
Er zijn gerenommeerde taalkundigen, zoals de bekende grammaticus Piet Paardekooper, die al jaren pleiten voor het gebruik van 'als', ook bij dit soort vergelijkingen, maar de taalnorm lijkt nog steeds in het voordeel van de schoolregel uit te vallen.

Als je je niet aan de schoolregel wenst te houden is het inderdaad een kwestie van smaak. In dat geval is het dus ook niet zo dat de zin 'Juristen kijken anders tegen beledigingen aan ALS psychologen' per se betekent dat "Juristen als psychologen anders tegen beledigingen aankijken" (wat inderdaad niet de bedoeling zal zijn). Aan de andere kant is het natuurlijk wel waar dat die ongewenste betekenis bij het gebruik van 'als' tot verwarring aanleiding kan geven.
Ik vermoed dan ook dat elke taaladviseur in deze zin het gebruik van 'dan' zal aanbevelen.
Naam:
Pieter
Datum:
27 augustus 2007
De onderstaande reacties zijn wel erg off-topic.

Om een scheldwoord te gaan bestrijden met een woordenboek vind ik erg raar. Veel woorden evolueren immers. En 'homo' is voor veel mensen een scheldwoord. Net als 'muts', wat op zich geen scheldwoord is, maar tegenwoordig 'trut' betekent. En 'trut' was vroeger een sukkel en nu een 'poes' of een 'doos'. Vroeger was het gewoon een '***'.
Mijn opa riep regelmatig tegen zijn dochters dat ze eens moesten stoppen met dat 'geneuk', als ze weer eens onderling aan het kibbelen waren.

Ook alleen maar aankijken kan een zeer beledigend effect overbrengen, waardoor iemand zich beledigd voelt.

Kortom: de agent heeft gelijk. Iemand roept homo als hij je wil beledigen. Net zoals hij 'hoer' naar een vrouw zou roepen.

Inderdaad zou je moeten onderzoeken of de agent discrimineert. Maar dat denk ik niet, want iedereen is vrij om te denken wat ie wil.
Naam:
geert kruideren
Datum:
27 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Dagschrijver is waarschijnlijk afkomstig uit het Saksische taalgebied (net als ik), vandaar die voorkeur voor ALS.
Ik heb de vraag voorgelegd aan de Taalprof op
taalprof.web-log.nl/taalprof/
We wachten zijn deskundig oordeel af.
Naam:
Dagschrijver
Datum:
27 augustus 2007
"Volgens de traditionele schoolregels is dan correct als er bij een vergelijking een ongelijkheid geconstateerd wordt: na een vergrotende trap en na de woorden ander en anders komt dan. Het voegwoord als is in deze gevallen niet voor alle taalgebruikers aanvaardbaar en kan daarom beter vermeden worden."

Ik gebruik 'dan' na een vergrotende trap en 'als' vind ik mooier na 'anders' (formeel geen graad van vergelijking, neem ik aan).
Naam:
geert kruideren
Datum:
27 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
In de eerste zin van de toelichting op de genoemde website staat dat het moet zijn ANDERS DAN.
De zin 'Het kan zijn dat juristen iets anders tegen beledigingen aan kijken ALS psychologen', betekent dat de juristen tevens psychologen zijn. Volgens mij is dat niet de bedoeling van de schrijver. Met 'smaak' heeft dat m.i. niets te maken.
Naam:
Zondagschrijver
Datum:
27 augustus 2007
De discussie over als/dan staat keurig beschreven in de onderstaande link.

Een kwestie van smaak?!

taaladvies.net/taal/advies/vraag/1327/
Naam:
geert kruideren
Datum:
26 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
'Het kan zijn dat juristen iets anders tegen beledigingen aan kijken ALS psychologen'.
Dit moet natuurlijk zijn 'DAN psychologen'.
(Niet beledigend bedoeld;-)
Naam:
Harry van Dooren
Datum:
26 augustus 2007
Email:
hvandoorenzonnet.nl
Wat je zegt ben jezelf!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)