Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Feest der bezorging

De brievenbus kleppert. Post van TNT Post zelf: 'enthousiaste postbezorgers gezocht'... Besmuikt lachje. Waarom zouden postbodes, zoals ik ze heel ouderwets blijf noemen, enthousiast moeten zijn? Maakt dat ze tot betere bezorgers? En tegen wie moeten ze dan enthousiast doen; ze werken toch in hun eentje?

Dan de functie-eisen. De ideale postbode is 16 jaar of ouder, beheerst de Nederlandse taal, kan zelfstandig werken, weet van aanpakken en gaat fysiek zwaar werk niet uit de weg én is in het bezit van een stevige fiets. Geschud met hoofd. Waarom moet je zelf een fiets hebben, en dan ook nog een stevige? Dat is toch de omgekeerde wereld? 'Enthousiaste taxichauffeur gezocht, in het bezit van een stevige auto' - ooit gezien?

Het had me wel een leuk bijbaantje geleken. Maximaal 15 uur per week, dat was te doen geweest. De werkzaamheden bestaan uit het ophalen van de post bij een depot in de buurt en aansluitend natuurlijk het deponeren van al die enveloppen in de juiste bussen. Kost je twee tot drie uur per dag, daarna heb je de tijd weer aan jezelf. Klinkt aantrekkelijk. En ik voldoe aan vier van de vijf eisen, dat kan ik niet van elk vak zeggen.

Waarom het feest der bezorging toch niet doorgaat? Tja, vanwege dat enthousiasme. Ik ben een mooiweerpostbode. In de stromende regen vol geestdrift door pak 'm beet Leidsche Rijn wandelen... nee dank je. Dat is een dubbele straf. Daarbij heb ik geen geschikte fiets: er zit een kinderzitje achterop dat ik er dan steeds af en weer op zou moeten schroeven. Laat maar.

Vreemd trouwens, dat er überhaupt nog behoefte is aan postbodes in het digitale tijdperk. Ik had begrepen dat het briefverkeer door de komst van e-mail behoorlijk was afgenomen. Wie schrijft die nou nog, brieven? Zelf heb ik er een jaar of tien geleden voor het laatst eentje verstuurd. Een liefdesbrief nog wel, met als bestemming Roemenië. Uiteindelijk kwam er een antwoord terug. Maar o, o, o wat heb ik de postbode in die tijd vervloekt. Mijn geduld is nog nooit zo op de proef gesteld. De boodschapper van het nieuws had het gedaan; als ik later ooit zelf postbode zou worden, zou ik het heel anders aanpakken.

Schrijver: Quirijn Metz, 2 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: werk

1.4 met 7 stemmen 778Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
2 oktober 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Eerst hadden we een postbode, daarna een postcode, nu hebben we een brievenbesteller; wat een degeneratie! Het ongeschoolde neefje van Tante Pos heeft de grootste moeite de huisnummers te lezen, gezien de grote hoeveelheid verkeerd bezorgde post bij mij en mijn buren. En op enthousiasme heb ik hem nog niet kunnen betrappen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)