Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Help!!!

Ongeveer een half jaar geleden schreef ik op deze plaats een column over de wereldberoemde Galatabrug in Istanbul. Een mooie brug, met een schitterende historie, hoewel de huidige brug dateert uit 1994, omdat de vorige door brand werd verwoest. Die Turken zijn zo dom nog niet - zij wachten niet tot hun bruggen door metaal- of andere moeheid in elkaar donderen - een fikkie is genoeg.

In ons land is dat anders, want Martinus Nijhoff ging nog naar “Bommel om de brug te zien”, maar hij zou vandaag de dag van een kouwe kermis thuis komen. Zijn brug is gesloopt, want het schroot is meer waard dan de historische betekenis. Ach ja, wij zijn niet alleen een volkje van bruggenbouwers, maar ook van centjes verdienen. Hoewel, hoeveel automobilisten zijn op die rotbrug niet hun linkerbuitenspiegel kwijtgeraakt?

En dan ineens komt op het nieuws het alarmerende bericht: van de 274 stalen bruggen in Nederland kampen er 25 met metaalmoeheid. Bij twaalf bruggen zijn de problemen zo groot dat op korte termijn maatregelen nodig zijn. Dat is even schrikken, want ik woon in de Betuwe, omgeven door rivieren en bruggen. Nu hebben ze mij eerst bang gemaakt voor hoog water, maar om te ontsnappen aan dat water, zal ik altijd een brug over moeten.

Dus, ik ben meteen dat lijstje van die twaalf bruggen gaan controleren. Naar het westen moet ik dus vooral niet gaan, nu was ik dat toch al niet van plan, maar richting noord en zuid blijkt ook al niet veilig. Dat betekent dus vluchten naar het oosten, dat is richting Duitsland, nou ja vooruit dan maar. Goed, ik ontloop daarmee de Kreekrakbruggen – dat klinkt sowieso al niet erg betrouwbaar – maar wat kom ik op mijn vlucht dan nog tegen.

Mijn pas aangeschafte DomDom – ja, een mens doet soms concessies – levert mij met een simpele vingerdruk een prachtige ontsnappingsroute. Laat de Galecopperbrug (A12), de Scharsterijn (A6) of desnoods de Gideonsbrug (A7) maar in elkaar storten, ik ben weg. Het kan mij niet schelen als minister Camiel Eurlings geruststellende woorden spreekt – waarom denk ik toch steeds dat zijn Limburgse accent hem minder betrouwbaar maakt – is dat toch mijn Friese argwaan?

Ik bereid mijn vlucht voor naar het oosten, ik moet bij Arnhem nog wel een brug over, maar die bruggen staan niet op het gevarenlijstje. Ik kan zelfs kiezen uit drie bruggen: de John Frostbrug, de Nelson Mandelabrug of de Andrej Sacharovbrug, klinkt allemaal erg goed.

Nog één vraagje, hoe staat het met de Elfstedenbrug in Bartlehiem?

Schrijver: Watze Elgersma, 5 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.3 met 10 stemmen 603Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Erna
Datum:
7 oktober 2007
Ach die brug bij Bartlehiem is toch een paar bruggen te ver vanuit het midden van het land. Trouwens dom-dom kun je ook lopend gebruiken, dan maar met de benewagen vluchten?
Naam:
geert kruideren
Datum:
7 oktober 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Arnhem is drie bruggen te ver, Watze.
Ik zou maar op de pont vertrouwen.
Naam:
marry
Datum:
5 oktober 2007
Bij Bartlehiem houdt de wereld op. Vluchten kan niet verder. Ik denk dat je niet eens met de auto over die brug mag. Heeft Dom-Dom daar een passende oplossing voor?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)