Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bitterballentest

De resultaten van de allereerste Nationale Bitterballentest geven te denken. Hier en daar kan deze typisch Nederlandse specialiteit de toets der kritiek nog enigszins doorstaan, maar het serveren van een smakelijke portie bitterballen is voor verreweg de meeste horecagelegenheden te hoog gegrepen. Slechts 13 van de 57 bezochte adressen krijgen van het testpanel een voldoende.

De winnaar: de Febo in Musselkanaal. Haalt een keurige 7,2. Oordeel jury: mooie geur is de voorbode van een prima bitterbal. Aangenaam eetbaar. Krokante, volle smaak die lang in de mond naijlt. Feestje voor de smaakpapillen. Niet complex, maar eerlijke bitterbal. Temperatuur perfect. Minpuntje: oneven portie (zeven), geserveerd op een fantasieloos wit kartonnetje. Onnodig.

De nummer twee: Grand Café Willy Dobbe in Alphen aan den Rijn. Scoort met een 7,1 net iets minder dan de kampioen. Oordeel jury: gedurfd, pittig. Een bitterbal zoals een bitterbal bedoeld is. Oogt een beetje als een ronde kroket, in de goede zin van het woord. Meer dan genoeg prikkertjes (jammer van dat Nederlandse vlaggetje). Ander pluspunt: geen enkele 'ontplofte' bitterbal. Zeg maar gerust een unicum.

De verliezer: stationrestauratie De Kiosk in Zierikzee. Moet genoegen nemen met een meedogenloze 2,6. Oordeel jury: vies, bitter, oudbakken. Dierlijke urine? Bocht, bocht, bocht, bocht, bocht, bocht en nog eens bocht. Zeer matig gepaneerd. Goed op temperatuur, maar daardoor wel zwartgeblakerd. Horeca op z'n allerslechtst. Wie dit eenmaal heeft geproefd, wil nooit meer een bitterbal. Snel op zoek naar een teiltje.

De reactie van een beoordeelde horecabaas die anoniem wil blijven: “Beoordeling van bitterballen door één persoon mag geen test worden genoemd. Wij ontvangen juist veel lof voor onze bitterbal en de aandacht die wij hieraan schenken. De opmerking dat de bitterbal naar dierlijke urine smaakt, is belachelijk. Een belediging voor al onze gasten die onze bitterbal wel op waarde weten te schatten.”

Schrijver: Quirijn Metz, 23 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: voedsel

2.4 met 7 stemmen 1.228Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
23 oktober 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Hoe slechter de bitterbal, hoe beter en hoe verder je er mee kunt gooien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)