Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Supersto(r)m?

Wanneer u op vrijdag 9 november 2007 dit stukje leest zal het, volgens de verwachting van het KNMI, flink stormen in ons land. Terwijl ik dit schrijf is het net donderdag 8 november 2007 geworden. PSV heeft, zoals verwacht, kansloos verloren van het Turkse Fenerbahce. In Finland heeft een doorgedraaide idioot negen scholieren vermoord, na zijn daad op YouTube te hebben aangekondigd. En bij Pauw en Witteman vertelt een dominee dat hij niet gelooft dat God bestaat. Ik ben zojuist even naar buiten gelopen en heb naar de hemel gekeken.

De nacht is bijna windstil en nagenoeg wolkenloos en de sterrenhemel flonkert mij tegemoet. Er is geen enkele aanwijzing dat wij het, qua storm, de komende dagen flink te verduren krijgen, of is dit soms de spreekwoordelijke stilte voor die storm? Hebben wij afgeleerd om de signalen uit de natuur op hun juiste waarde te schatten? Moeten wij beter luisteren naar de Engelse weerkundige Piers Corbijn, die door Piet (oant moan) Paulusma is vertaald om ons te waarschuwen voor een superstorm, later deze maand?

Ik ben van nature geen zwartkijker, bij mij is het glas altijd halfvol en niet halfleeg. Ik loop doorgaans aan de ‘sunny side of the street’, als ik mag kiezen tussen een lach en een traan, geef mij dan maar de lach. Maar ik ben ook niet gekke Henkie, sorry Broers, dus als er signalen zijn, dan neem ik mijn voorzorgsmaatregelen. Wij hebben hier in de Betuwe tenslotte de bijna-ramp van februari 1995 meegemaakt. Je maakt mij niet gek, maar wel voorzichtig.

Het is dus voor mij niet de vraag of er een superstorm komt tussen 24 en 28 november a.s., maar wel of ik mij daar goed op heb voorbereid. Want als die storm er werkelijk komt, dan moet ik toch op vrijdag 30 november 2007 een behoorlijk stukje afleveren. Zo calvinistisch ben ik dan ook weer wel, als je iets belooft, dan moet je het ook doen. Misschien moet ik wel een ooggetuigeverslag schrijven van alle narigheid die deze alles verwoestende superstorm heeft aangericht.

Toen ik zojuist naar buiten ging, keek ik ook even naar de plek waar een jaar geleden nog een prachtige boom stond, een Goudenregen. Tijdens een onaangekondigde voorjaarsstorm heb ik deze boom moeten omzagen, hij dreigde mijn schutting naar de vernieling te helpen. Ik had graag gezien dat iemand mij had gewaarschuwd. Er was toen geen superstorm, maar ik voelde mij wel superstom.

Schrijver: Watze Elgersma, 9 november 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 12 stemmen 493Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fetze
Datum:
4 december 2007
Sorry voor de late reactie, maar volgens mij zijn er wel andere gekke Henkie's in de familie. Nee ik noem geen namen !!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)