Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Orgaandonatie

Laat ik het maar eerlijk bekennen, ik drink graag een glaasje wijn, dus mijn lever zal niet meer in de beste conditie zijn. Mijn hart daarentegen kan nog best wat hebben, tenminste als ik de metertjes in mijn sportschool mag geloven. Na een kwartiertje stevig doorfietsen, zit ik al gauw tegen de 150 hartslagen per minuut, die ik door gecontroleerde ademhaling binnen een paar minuten terug kan brengen tot rond de 100. Ik zal vast nog wel een paar onderdelen hebben die gerecycled kunnen worden.

Dit is een tamelijk abstract verhaal, maar u bent een slimme lezer, zo heeft de webredactie onlangs uitgevonden. 30% van u is tussen de 46 en 60 jaar, 26% 16-30 en 17% 31-35 jaar. De hoogst genoten opleiding is in de meeste gevallen vwo/havo (30%), gevolgd door Hbo (28%), universitair en mavo/meao hebben samen een gedeelde derde plaats met elk 16%. Ze hebben vergeten te vragen waar uw wieg heeft gestaan, maar dat komt misschien nog wel.

Afgelopen maandag 12 november zaten bij Pauw en Witteman twee gasten aan tafel die zo op het oog niets met elkaar te maken hadden. Om te beginnen was daar Esther-Clair Sasabone, nierpatiënte én prominent deelnemer aan BNN's Grote Donorshow. Zij wacht, met ongeveer duizend Nederlanders, op een nieuwe nier. De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) vindt dat orgaandonatie wel mag worden beloond. Zo zou een gezonde donor die een nier afstaat bijvoorbeeld zijn levenlang een gratis zorgverzekering kunnen krijgen.

Verder was daar Harry Lensink, verslaggever van Vrij Nederland, die het Holleeder-proces op de voet volgt. Hij was aanwezig in de 'bunker' en hoorde het requisitoir van de aanklager aan. De strafeis werd dus twaalf jaar, terwijl de arme Holleeder, wegens hartproblemen, nog maar een jaar of vijf, zes heeft te leven. Levenslang, was de conclusie, maar dat is mij wat al te kort door de bocht. Er is immers nu een ontsnappingsclausule! Een levenlang gratis een zorgverzekering.

Daarom doe ik u het volgende voorstel, want u bent een intelligente, blanke Nederlander (zie boven). U vindt dat Willem Holleeder een tweede kans verdient, die ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Doderer was immers een jeugdzonde.
Welnu, hier is uw kans om echt onsterfelijk te worden:
Gun Holleeder een nieuwe start,
doneer uw hart!!!

Schrijver: Watze Elgersma, 16 november 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 8 stemmen 569Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
helena
Datum:
16 november 2007
nel van straten heeft het volgens mij niet begrepen.
Naam:
nel van strien
Datum:
16 november 2007
Email:
nelvanstrienyahoo.co.uk
Hoe kom je daarbij; weet je niet en voel je niet, dat zo'n holleeder uitgebannen moet worden!!!Van mij krijgt hij geen nieuw hart, want zal hij dan zijn leven verbeteren? Laat hem maar zonder hart brommen
Naam:
geert kruideren
Datum:
16 november 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Zie snelsonnet van vandaag.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)