Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ken nie weg

De bruine kroeg sterft uit. Komt door de dure euro, veranderingen in de wijk en de opmars van de televisie. Zeggen ze. Dat is goed mogelijk, ik zou niet weten waar het anders aan ligt. Langzaam maar zeker verdwijnen stamcafés uit het straatbeeld. Waren het er in 1985 nog ruim negenhonderd, nu zijn het er niet meer dan zevenhonderd. Is er dan niets meer heilig?

Kennelijk niet, want ik begrijp dat zelfs De Schouw aan de Witte de Withstraat in Rotterdam met sluiting wordt bedreigd. Mijn 'eigen' café staat te koop! Ik voel me meteen schuldig, want ik ben er de laatste jaren te weinig geweest. Veel te weinig. Komt door de dure euro, de verhuizing van een vriend die in dezelfde straat woonde en het idee dat het café eeuwig zou blijven bestaan. Een waanidee.

Dat de tijd daarbinnen stilstaat, wil niet zeggen dat dat buiten ook gebeurt. De Schouw bestaat al sinds de jaren veertig. Tegenwoordig komen er vooral kunstenaars, maar vroeger – in mijn tijd en in de periode daarvoor – was het dé plek voor journalisten. Het verhaal gaat dat er redacteuren kwamen die een rekening hadden ter grootte van anderhalf maandsalaris. Zo deden er wel meer verhalen de ronde, daar in dat donkere hol met die oude posters aan de muur waar ze muziek van Charles Aznavour draaiden. Die hopelijk nog lang blijft klinken.

Vorige week was er een feestje: 'De Schouw moet blijven'. Ik kon er helaas niet bij zijn. Gewoon, omdat ik er pas van hoorde toen het al achter de rug was. Als dat maar geen slecht voorteken is. Voor je het weet is er weer een bruine kroeg minder en wordt De Schouw zo'n loungy tent: de nieuwe tijd, net wat u zegt. Het zal toch niet? Ik sluit me graag aan bij degene die op internet de volgende steunbetuiging plaatste: “Zo verschrikkelijk Rotterdams, ken nie weg.”

Schrijver: Quirijn Metz, 27 november 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

3.5 met 2 stemmen 423Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
29 november 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Witte de Withstraat heeft iets heel bijzonders. Ik kom er regelmatig. Ook af en toe in de Schouw, al moet ik zeggen meer af dan toe.

Heel relaxte sfeer, maar in mijn gedachte ook eigenlijk heel erg druk. Jammer dat het niet goed gaat.
Naam:
geert kruideren
Datum:
27 november 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
De bruine kroegen die open blijven worden rookvrij.
En vanwege al dat "comazuipen" wordt er straks ook geen alcohol meer geschonken.
Is er helemaal geen reden meer om naar de kroeg te gaan.
Probleem opgelost.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)