Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Makkers staakt uw wild geraas

Op het stadhuisplein is het een drukte van belang. Zoveel blauw op straat zag ik nog nooit. De mobiele eenheid heeft met een colonne bussen de brug afgezet. Agenten blokkeren de overige toegangswegen. In een geblindeerde wagen blaft een hond. Een gewone maandagmorgen in Leiden. Het is guur en de schaarse winkelaars verbergen hun hoofd achter sjaal of kraag. De koffieboer is zijn ramen aan het soppen. Trage druipsporen eierstruif zoeken hun weg richting vensterbank.

Uit de steeg aan de overkant van het water klinkt gejoel. Een ongeordende stoet neemt de bocht. Twee- tot driehonderd pubers, uitgedost in zwart en groen, steken vuist en vingers op naar de ordehandhavers. Veel capuchons en Arafat-sjaals in de voorste gelederen. Een slogan waait over de gracht: ‘Hamas Hamas, Joden aan het gas’. De yell wordt door opvallend veel kelen overgenomen. Verwarrend. Dit zou een scholierenprotest zijn…

Voor de deur van V&D komt het tot een kleine botsing. Verder naar het stadhuis mag niet. Deze slag is voor de politie, die met motoren en wapenstok de groep in drieën splitst. Even dreigt een delegatie het warenhuis binnen te dringen, maar dat wordt hardhandig voorkomen.

Dan stort een agent neer. Gejoel! Onder de diender klinken gesmoorde kreten. Een demonstrant spartelt in de krachtige greep. Agent en prooi komen overeind en worden door collega’s in een arrestantenbus geholpen. Een scholier kan het niet meer zijn: te oud. Sympathisant of reltoerist. De aftocht gaat met veel misbaar gepaard: ‘What the fuck!? Ik zie jou in de rechtszaal, vuile kankerracist!’

In de Waag even verderop, houdt sinterklaas audiëntie. Zwarte pieten vormen een cordonnetje op het bordes. Schichtige moeders met kroost durven niet naar buiten. De goedheiligman komt zelf het wilde geraas in ogenschouw nemen. Nee, de zak is niet groot genoeg voor zoveel relschoppers. Maar iets in de schoen kunnen ze wel vergeten.

De demonstratie dunt uit en verspreidt zich geleidelijk over de binnenstad. Vanaf het terras van MacDonalds blijft een clubje loeren naar de ME-ers op de brug. Her en der ontploft vuurwerk. Sirenes loeien nog geruim tijd.

Winkelaars brommen in hun kraag: ‘moet dat zooitje niet naar school?’ Jawel. 1040 uur geschiedenis. Om te beginnen die van de Joden.

En of Sinterklaas volgend jaar een grotere zak mee wil nemen.

Schrijver: Harry van Dooren, 28 november 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 11 stemmen 591Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Happyturf
Datum:
30 november 2007
Email:
henkvanblijderveenzonnet.nl
Ach Harry, die jongelui moeten nog leren wat het verschil is tussen een optocht, een protestmars en een relletje. Van mij mogen bij dit soort oproerkraaiers de agenten tijdelijk de taak van Piet (incl. roe!) overnemen. Dat bevordert het onderscheidingsvermogen bij de jongelui. Overigens lekker vlotte column.
Naam:
do-centje
Datum:
30 november 2007
Bij een nijpend tekort aan en veel ziekte onder leraren kan een school zelfs binnen een week al in een bermbomfabriekje veranderen. Alex heeft gelijk: loop maar eens een paar dagen mee. Bij die gelegenheid kun je dan gelijk die relschoppende vmbo-scholieren in de kraag vatten en uitleggen hoe dat met de Joden zit. Kleine werkelijkheidswaarschuwing vooraf: Dat zal niet meevallen, want van huis uit hebben ze nu eenmaal iets anders geleerd...
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
29 november 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
In mijn tijd (och ik ben al zo oud... nee niet dus dat is nog niet zo lang geleden) werden de roosters gewoon door de scholen zelf gemaakt. Meneer Wielinga (wij noemden de arme man altijd Wielingay) zat daar in de vakantie weken op te puzzelen. Je kunt de overheid niet de schuld geven van te veel tussenuren.

Nog iets 'uyt den ouden doosch' dan: wij vonden het altijd heerlijk om een tussenuur te hebben, deden het er vaak zelfs om. Alles om de franse les te kunnen 'skippen'. Is er dan zo veel veranderd in die zes jaar?
Naam:
Alex
Datum:
28 november 2007
Email:
splinter_alexhotmail.com
Ik geef je groot gelijk. Ik zal je bij deze wel even informeren over de "Hamas, Hamas, alle joden aan het gas" kreet. De joden slaan op de agenten, ik weet niet precies waarom ze zo genoemd worden. Maar agenten worden joden genoemd. Ik zelf noem ze ook zo. Dat gaat vanzelf.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat wat de scholieren op de brug aan het schreeuwen waren, moreel onjuist is en ik keur het ook zeker niet goed. Maar u moet nagaan dat dit groepje relschoppers vrijwel alleen uit VMBO scholieren bestond. Het is natuurlijk erg frappant dat ze Hamas, Hamas gaan roepen. Terwijl ze wellicht dezelfde dag nog moslims hebben uitgescholden. Ze hebben geen idee wat ze precies roepen, en al helemaal niet waarom ze precies aan het rellen zijn.

Wat ik echter wel jammer vind, is dat u en uw colega's eigenlijk alleen maar een negatief beeld schetsen over de scholieren. Want de stakingen van vrijdag de 23e waren goed bedoeld. En de meeste scholen hebben gewoon gewacht op de uitkomst van het spoeddebat van vanavond.
Doe eens wat research bij scholen, loop een paar dagen mee. U zult vanzelf zien wat we bedoelen.

Ik zit op dit moment 15:17 in de mediatheek. Want ik heb weer een tussenuur. Heb niet veel te doen en surf een beetje op het internet. Jammerend dat er dan al wéér een bericht verschijnt op internet dat een negatief beeld schetst over de jongeren en hun protest.
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
28 november 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
En van mij mogen ze allemaal zaklopen naar spanje - niets stoomboot!

Een erg mooie column, Harry.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)