Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jager en verzamelaar

De mens is van oorsprong een jager en verzamelaar. We jaagden op mammoeten en ander wild en we verzamelden noten, bessen en andere vruchten. Dat doen we dus van nature.

Tegenwoordig is dat wat lastiger, met al dat asfalt, maar we moeten toch dat instinct kwijt. Dus worden we koopjesjagers en verzamelen we spulletjes. Dat gaat dan mooi samen, het één volgt geheel automatisch uit het ander. Omdat we veel willen jagen komt ons huis lekker vol te staan en omdat we verzamelaars zijn, komen we ook niet meer van die spullen af. Weggooien is gewoon tegennatuurlijk.

Daar komt nog bij dat we als mensen eeuwenlang geleefd hebben met schaarste. Dus alles wat we maar konden verzamelen, konden we ook gebruiken. En als we het niet konden gebruiken, dan vonden we er wel een bestemming voor. Er was immers niet zo veel, dus alles was meegenomen. Dat heeft in Nederland geduurd tot ongeveer de jaren zestig van de twintigste eeuw. Toen kwam er opeens overvloed. Maar daar kunnen we ons zo snel niet op aanpassen. Dus denken en voelen we nog steeds schaarste. En blijven we verzamelen en kunnen we niets wegdoen.

En nu heb je weer de milieubeweging. Daar mag je ook al niets van weggooien. Alles moet op z’n minst gerecycled worden. Je moet zuinig zijn op je spullen. Op zich is dat een deugd, maar wat moet je dan als je al veel te veel hebt? Kortom, het is niet zo gek dat veel mensen veel te veel spullen hebben en niets weg durven te doen: onze natuur, de geschiedenis en de milieubeweging spannen samen.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 29 november 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.6 met 7 stemmen 312Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)