Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Identiteit

Eerbiediging van de nationale identiteit is in het Verdrag van Maastricht (1992) tot een te respecteren fenomeen verklaard. De vraag hierbij is wat een natie traditioneel onderscheidt van andere naties. Bestaat er wel zoiets als een nationale identiteit? Nou, vooruit, omdat jullie er allemaal om blijven zeuren, ik ga op zoek naar mijn identiteit. Helpen jullie mee met die zoektocht? Laat je daarbij vooral niet afleiden door Maxima en Ella van de Wijken.

Even, voor de juiste context: ‘Identiteit verwijst naar de groepen waartoe wij ons rekenen, samen met het emotionele belang en de waarde die wij aan die groepen hechten. Hoe meer wij ons identificeren met een groep, hoe meer die groep wordt deel wordt van ons zelfbeeld, en hoe vager het onderscheid tussen de groep en het individu.’

Op een doordeweekse dag fiets ik naar mijn werk en groet onderweg allerlei mensen, die ik niet ken, maar wel dagelijks tegenkom. Thuis had ik, na het opstaan, de gordijnen opengetrokken, die zijn gisteravond dicht gegaan toen het begon te schemeren. Natuurlijk keken wij naar het achtuurjournaal en later naar een BBC-politieserie. Mijn vrouw en ik dronken een kopje thee met één koekje en later op de avond een glaasje wijn.
Allemaal typische Nederlandse gewoontes, maar of dat nou onze identiteit is?

Vanavond ga ik naar de vergadering van de Wereldwinkel, ik ben secretaris van het bestuur – mijn vrouw doet trouwens al jaren de administratie – we zijn een prima duo. Het is ons met de paplepel ingegoten, je moet wat doen voor de samenleving, nietwaar? Zo was/ben ik secretaris van een verzorgingshuis, voorzitter van een kerkenraad, redacteur van een kerkblad, enz. Mijn vrouw was jarenlang actief bij de Unie van Vrijwilligers (UVV). Ja, wij identificeren ons met veel zaken, maar wat is nu onze identiteit?

Onlangs waren we uitgenodigd bij een stel vrienden, nee, niet om acht uur, maar om half zes - eerst samen eten, aldus onze gastvrouw. Wij keken bedenkelijk, want een inbreuk op onze dagelijkse gewoonte, tijdens het eten naar het journaal van zes uur kijken. Maar, vooruit, er was wat te vieren, haar ouders mochten na bijna tien jaar onzekerheid in Nederland blijven – jawel, (generaal) pardon. Zij kregen nu de Nederlandse identiteit!

Wij hebben een heerlijke avond gehad, met lekker eten en verhalen, verhalen over toekomst en verleden, verhalen van droefheid én vreugde over nationaliteit en identiteit. Wij leerden - als we dat al niet wisten - dat onze wereld groter is dan één koekje en dichte gordijnen. Wij vertoefden een avond bij onze Kosovaarse vrienden en ontdekten dé universele waarde, wij hebben een wereldidentiteit!

Schrijver: Watze Elgersma, 14 december 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 8 stemmen 573Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank van Keeren
Datum:
16 december 2007
Email:
frankfvankeerenhotmail.com
Watze, mag ik vragen? Neem jij rond oud en nieuw een oliebol?
Dat is onderdeel van onze nederlandse identiteit. En iets typischer kan ik haast niet bedenken.
Naam:
geert kruideren
Datum:
14 december 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Op mijn identiteitsbewijs staat maar één naam, één foto, één geboortedatum en één geboorteplaats.
Ik heb dus géén locale, regionale, nationale, continentale of andere groepsidentiteit.
Mijn identiteit is uniek, net als de jouwe.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)