Analyse
Trouwe lezers van mijn stukjes en andere verstandige mensen weten al dat ik een uitstekend ochtendblad lees: Trouw. Mijn lijfblad verraste mij afgelopen maandag 17 december aangenaam met een heel bijzondere voorpagina. Geen chocoladelettergrote nieuwsfeiten, geen journalistieke informatie over de mislukte klimaattop op Bali, nee, Trouw gaf zijn voetbalredacteur (Henk Hoijtink) volop de ruimte om de voorpagina te vullen: “Directeur KNVB plaatst het voetbal boven de wet”.
En ik moet zeggen, dat deed deze Henk Hoijtink met veel verve en vakmanschap. Op een nauwkeurige manier analyseerde hij de afgang van de voetbalbobo Henk Kesler. Onbedoeld wellicht, schetste hij ook de afgang van het Nederlandse voetbal in het algemeen, ooit volkssport nummer één. Deze teloorgang begon al enige jaren geleden, maar werd pas echt een feit met het verkwanselen van de voetbaluitzendrechten aan Talpa.
De ‘voetballerij’ verdiende hier miljarden aan, die allemaal terecht kwamen in de zakken van bobo’s zoals Kesler en zijn kornuiten. Wat ze met al dat geld hebben gedaan is mij nooit duidelijk geworden, maar er is nauwelijks een eurocent uitgegeven aan het beteugelen van de eigen ‘supporters’, door beschaafde mensen doorgaans hooligans genoemd. Het uitgangspunt van de bobo’s is immers: wij zijn verantwoordelijk voor alles binnen de stadions en de samenleving, u en ik dus, voor de miljoenenschade daarbuiten.
Het wielrennen is de afgelopen tijd in een kwaad daglicht komen te staan door het vele dopinggebruik. Terecht dat daar tegen wordt opgetreden, maar in de ‘voetballerij’ is sprake van een ander soort doping, gelddoping. In de transferbedragen wordt record na record gebroken en de miljarden vliegen over én onder de tafel. Geldsommen waar de gemiddelde politieagent alleen maar van kan dromen.
En dan komt zo’n verwend kereltje als Kesler zeuren over zijn afgepakt speeltje - een paar topclubs (?) kunnen een keertje niet voetballen - omdat politiemensen (terecht) in actie komen voor een beter salaris. Nee, dat afgedwongen excuus maakte op mij geen enkele indruk, te laat, te halfslachtig en vooral ongemeend en onoprecht.
Ik hoop dat de surveillanceteams van de politie het kenteken van de auto van Kesler kennen en dus: in de gaten houden en bij de minste of geringste overtreding, aanhouden! Ik wil in de volgende uitzending van “Blik op de weg” een schuldbewuste Kesler zien, die betoogt dat hij op weg was naar een belangrijke persconferentie, waarin hij de politie bedankt voor het geweldige werk voor de samenleving in het algemeen en de ‘voetballerij’ in het bijzonder en daarna zijn ontslag indient.
Geplaatst in de categorie: actualiteit