Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sjoelen

Van harte gefeliciteerd, je hebt de Kerstdagen doorstaan en nu moet je alleen nog maar de oudejaarsavond zien door te komen, om daarna met frisse tegenzin te beginnen aan 2008. Misschien dat je tussendoor nog even tijd vindt om de oude gegevens uit je agenda van 2007 over te nemen in de agenda van 2008 en dan ben je er helemaal klaar voor. Nee, niet aarzelen, ook de verjaardag van tante Truus noteren, ook al vind je haar een oude zeurkous!

2008, wat zal het ons brengen, nee, niet de gebruikelijke clichés, het kan vriezen en het kan dooien – die Elfstedentocht komt er toch niet - of de bal is rond, want we worden echt dit jaar niet, zoals 20 jaar geleden, Europees Kampioen met voetballen. Trouwens, ik zit rond die tijd op ons stekkie in Zuid-Frankrijk en dan is voetbal meteen minder belangrijk. Nee, dat is voor later, eerst maar eens fatsoenlijk over de drempel.

Dat overstappen van die drempel moet gepaard gaan met oliebollen, volgens collega-columnist Frank van Keeren een typisch voorbeeld van onze Nederlandse identiteit. Ik geef toe dat hij daar een punt heeft, die vette, kleverige, halfgare deegklonten, zullen hoe dan ook genuttigd moeten worden, hoewel ik er het liefste mee zou willen gooien. En dan bij voorkeur richting de verpesters van onze identiteit: Gekke Geert en Recht-door-zee-Rita.

Maar nu even serieus, Frank vergat nog een belangrijk onderdeel van onze nationale identiteit en dat is sjoelen op oudejaarsavond. Wij brengen al heel wat jaren deze avond door bij een lieve zus en zwager – samen met andere familieleden - en dan komt steevast de sjoelbak op tafel. Ja, wij zijn een traditionele familie! Voor niet-ingewijden: sjoelen doe je met houten schijven – iets kleiner dan hamburgers - op een soort langwerpige bak met daarin vier openingen waar die schijven doorheen moeten.

Lang leve onze ‘Nederlandse’ identiteit - sjoelen en oliebollen dus – o ja en natuurlijk ons Burgerservicenummer (BSN) dat in de plaats is gekomen van het Sofinummer, de rest is blijkbaar niet meer van belang Geert Kruideren! Ik wens jullie desondanks allemaal net zo’n fijne jaarwisseling, als mij ongetwijfeld te wachten staat. Daarom besluit ik mijn laatste column van 2007 met een positieve wens voor 2008, zorgvuldig uitgezocht door mijn dierbare echtgenote:

2008

Wij wensen je
dat je
aan het einde
van elke dag
koesteren
mag
wat warmte was
liefdevol en licht.
Wij wensen je
dat je
aan het einde
van elke dag
hoopvol
uit mag kijken
naar alles
wat nog verborgen
voor je ligt.

Schrijver: Watze Elgersma, 28 december 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 10 stemmen 563Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank van Keeren
Datum:
29 december 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Je moet oppassen met dergelijke uitlatingen hoor, Watze. Geert voelt zich nu waarschijnlijk bedreigd haha.

Maar niettemin, laat me gerust weten wanneer je van plan was je oliebollen te gooien, dan doe ik graag met je mee. Vandaag stond de nationale oliebollentest weer in het AD. Ik stel voor dat we de oliebollen van Bakkers Gebak uit Nijkerk nemen, die schijnen niet te (vr)eten te zijn. En al dat vet kan hij mooi in zijn haar smeren.

Verder ook voor jou de mooiste wensen voor het nieuwe jaar.
Naam:
geert kruideren
Datum:
28 december 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Hoewel ik zelf geen kaarten meer stuur (zie de Smaak van de Chef op www.digitaaltafel.nl) wil ik jullie toch bedanken voor jullie kaart en jullie alle goeds toewensen voor 2008.
Dat we elkaar maar vaak mogen lezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)