Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat eten we volgend jaar?

Zullen we in 2008 alle landbouwsubsidies afschaffen? Waarom? Dankzij steun uit de staatskas zijn Europese boeren in staat om hun in eigen land onverkoopbare etenswaren te dumpen in bijvoorbeeld Senegal. Daardoor ontstaat de bizarre situatie dat de halve wereld overgevlogen (of gevaren) voedsel de Afrikaanse boeren werkeloos maakt, omdat die niet kunnen concurreren tegen gesubsidieerd eten.

Een vrij absurde gedachte: Nederlandse kip goedkoper in Afrika dan bij Appie. En we doen nog meer rare dingen met eetbare zaken. Zo verstoken wij in Europa steeds meer granen tot energie en voeden we ons vee met soja uit Brazilië, waardoor er daar steeds minder Amazonewoud is.

Nu kan het zijn dat het oerwoud of een boer in Senegal u geen bal interesseert, maar neem op zijn minst kennis van onze totaal ontspoorde voedselproductie. Een volstrekt willekeurige rijtje etenswaardigheden: een legbatterijkip brengt voor de fokker €0,40 op. Een kwart van het afval van een stad als Wenen bestaat uit voedsel dat nog prima geschikt is voor consumptie. Nederlandse sperziebonen worden geoogst in de zomer, maar zijn in de supermarkt alleen in de diepvries te vinden. In het ‘versvak’ liggen geïmporteerde rubberbonen die geen ‘knak’ meer zeggen (maar wel alle maanden van het jaar).

De meeste mensen weten niet (meer) welke groenten bij welk seizoen horen. Welke rassen meer of minder smakelijk zijn, en wat iets mag kosten. We leveren ons gewillig over aan de producenten en supermarkten die het over het algemeen ook niet over smaak hebben, maar over eenvoudige productiemethoden en sterke goed houdbare rassen. Kortom: de hoogste winst bij de kleinste investering.

Daarom moeten we onze kinderen vertellen hoe Danoontjes worden gemaakt, dat melk van koeien komt, dat er met de legbatterijkip 6 weken lang heen en weer gesmeten wordt, dat Nederlandse groenten van het seizoen lekkerder zijn dan slappe import en dat dankzij onze bezopen regeringen niemand in de wereld nog weet wat een pond boter nu werkelijk mag kosten.

Met die kennis kunnen we alsnog besluiten dat het oerwoud en die Afrikaanse boertjes kunnen verrekken. Maar wellicht komen uw kinderen tot ander inzichten.

Een smakelijk nieuwjaar.

Schrijver: Harry van Dooren, 29 december 2007


Geplaatst in de categorie: school

3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 819

Er is 1 reactie op deze inzending:

Frank F. van Keeren, 17 jaar geleden
Ik vrees het ergste, Harry

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)