Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Burgemeester weigert lintje

Die Jan Leegwater toch! Ex-burgemeester van beroep. Leegwater? De naam lijkt verdacht veel op Leeghwater. Die vent die ons IJsselmeer heeft leeg gepompt. Het scheelt een “h”.
Maar die “h” heeft onze Jan Leegwater er niet van weerhouden om de ultieme vorm van bronbemaling toe te passen: hij heeft de bodem van zijn ziel drooggelegd! Hiermee biedt hij ons een prachtige kijk op de vreemde menselijke eigenschappen die er zoal te vinden zijn op die modderige bodem.

Want wat blijkt uit de Volkskrant. Onze Jan kreeg een lintje opgespeld. Waarschijnlijk nam hij het ding dat hem tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maakte aanvankelijk met een trotse glimlach in ontvangst.

Maar soms heeft een mens een katalysator nodig. Iemand die de gave heeft om moleculen van gevoelens manifest te maken. En laat potdorie nou net ook ene Van der Laan, burgervader te Noordenveld, in de zaal zitten. Terplekke ageert hij al tegen deze lage onderscheiding. En hiermee was de onvrede bij Jan geboren. Jan sliep nog wel een nachtje redelijk tevreden als lid, met de speld op zijn nachtkastje. Maar de volgende dag werd hij toch met die door Van der Laan bevruchte onvrede wakker.

Nu wilde het toeval dat hij kort na de bewuste uitreiking op stap moest met het door hem zelf opgerichte burgemeesterselftal. Een elftal waar ook de eerder genoemde Van der Laan in meeschoffelt. Hiermee schoppen ze geld bij elkaar voor goede doelen. Ja, ze hebben al 3,5 ton bij elkaar getrapt voor de Leprastichting. En zet daar nou eens zo’n armoedig speldje tegen af.
Natuurlijk. De wedstrijdjes waren altijd gezellig en de gratis consumpties na afloop zorgden werkelijk voor een leuk sfeertje. Maar stel je eens voor: 3,5 ton? Daar zou toch wel wat meer tegenover kunnen staan. Op zijn minst een ridderschap.

Goed, ze moesten tegen oud Feyenoord. Ik heb het op internet opgezocht. Het werd 8-1. Vanzelfsprekend voor Feyenoord. Want zelfs de meest vitale burgemeesters zijn geen partij voor oud profs. Hoe oud en krakkemikkig ze ook zijn.
En toen brak er in de kleedkamer de pleuris uit. Misschien dat de uitslag er debet aan was, maar de aanvoerder van het elitegezelschap nam het woord. Het lijkt me aannemelijk dat het die spijtoptant uit Noordenveld was. Hij hitste de tien anderen op tot ongekende hoogten van verontwaardiging: “Hoe meer ik er over nadenk, hoe kwader ik word. Dit pikken we niet!”, zo tierde hij er op los.

Onze Jan wilde het uitbrekende vuur nog blussen met de woorden “Maak je nou niet zo druk.” Maar de timide Jan kon niet op tegen de elitemennende aanvoerder. Uiteindelijk heeft hij de blinde woede van zijn soortgenoten getemd met de onvergetelijk heroïeke woorden: “Ik breng ’m terug.”

Wat geweldig toch! Zo’n keurige politieke “hom noch kuit aktie”. Die Jan lijkt me een reuze aardige vent. Iemand die ruzies in de kiem weet te smoren. Gewoon door toe te geven. Maar goed dat hij inmiddels ex-burgemeester is.

En die Van der Laan? Als hij op zoek is naar een nieuwe uitdaging, zoals een overwinning op de semiprofs van AGOVV of het besturen van een grotere plaats, dan hoop ik niet dat hij zijn oog op Apeldoorn laat vallen.

Schrijver: Happyturf, 6 januari 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 4 stemmen 443Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)