Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mediastilte

Een kunstenares uit Delft wil een jaar lang niets met de media te maken hebben. Haar plan is in die periode geen kranten of tijdschriften te lezen, geen radio te luisteren, geen televisie te kijken en geen nieuws op internet te volgen. Hoe ik dat weet? Drie keer raden: vernomen uit de media natuurlijk. Het radioprogramma MM-Magazine besteedde maandag aandacht aan dit kunstproject.

Ga d'r maar aan staan, is mijn eerste reactie. In onze informatiesamenleving valt niet aan de media te ontkomen. In winkels, op het station, in de tram: overal word je bedolven onder het nieuws. Probeer je maar eens af te schermen voor dat digitale scherm van 25 vierkante meter op Utrecht Centraal. Mij lukt het niet, waardoor mijn oog onwillekeurig valt op nieuws (?) van het kaliber 'Amy Winehouse viert vakantie met ex'.

Zou de kunstenares er wél in slagen die zelfverkozen mediastilte op een fatsoenlijke manier in acht te nemen? Ik waag het te betwijfelen, al ging ze tijdens het radio-interview met de rug naar de presentatrice zitten en deed ze vingers in haar oren om maar vooral niets op te pikken. Tot nu toe viel het haar mee. Ze was weliswaar net een weekje bezig, dus veel kon je er nog niet uit concluderen, maar toch.

Een nieuwsjunk als ik zou het niet lang volhouden. Altijd bang om iets te missen, wat natuurlijk nergens op slaat. Want wanneer mis je nou iets? Groot nieuws blijft toch tamelijk zeldzaam, naar mijn maatstaven gemeten. En anders hoor je het vroeg of laat (waarschijnlijk vroeg) toch wel via via. Zoals op 11 september 2001, toen ik net een interview achter de rug had in Den Haag. “Heb je het al gehoord? Er zijn twee aanslagen gepleegd: eentje op het World Trade Center en eentje op het Pentagon. Ze denken dat de Palestijnen erachter zitten!”

Stel nu eens dat er weer zoiets gebeurt, wat Allah verhoede. Zou die kunstenares dan de verleiding kunnen weerstaan? Dat het nieuws haar ter ore komt, lijkt me evident. Maar zal ze sterk genoeg zijn om niet even een blik op de televisie te werpen (al is het maar Teletekst)? Een vrouw een vrouw, een woord een woord. Ze zegt te willen onderzoeken welke informatie in haar leven er werkelijk toe doet. Daarmee houdt ze de optie open dat nieuws dus toch wel belangrijk kan zijn, maar of je er ook zonder kunt? Ik wens haar veel stilte en kracht toe.

Schrijver: Quirijn Metz, 8 januari 2008


Geplaatst in de categorie: kunst

3.0 met 5 stemmen 689Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
8 januari 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Het is de vraag of zij de wereld zal missen,
maar de wereld zal haar waarschijnlijk niet missen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)