Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gelukkige ongelukjes

De lokale zender in Rotterdam zendt elke zondag Bob Ross uit en wij zijn vaste kijkers. Bob Ross is die schilder die beweert dat iedereen kan schilderen. Het is die man met dat rare haar, je hebt ‘m vast wel eens gezien. In programma’s van een half uur laat hij zien hoe het moet, schilderen. Na een half uur is het schilderij klaar. Hij gebruikt kleuren als Pruisisch blauw en sapgroen. Steevast staan er bergen en dennenbomen op het schilderij. Mensen of dieren staan er niet op, dat maakt het blijkbaar te moeilijk.

Schilderen doe ik niet en ik vind het ook niet heel erg mooi wat de man maakt. Maar tijdens het schilderen vertelt de man hoe hij zijn schilderij maakt. En dat doet hij op een kalme, bijna hypnotiserende manier.

Eén van zijn favoriete uitspraken is: we don’t make mistakes, we just have happy accidents. Het betekent dat je een foute verfstreek gewoon omzet in een boom of een steen. Je gebruikt je fout voor het schilderij. Het wordt daarmee een ander schilderij dan je gedacht had, maar dat maakt niet uit.

En als je daar even over nadenkt, dan is het een briljant motto. Je maakt geen fouten, je hebt alleen maar gelukkige ongelukjes. Alles wat er ook maar mis gaat kun je daarmee heerlijk relativeren. Je accepteert je fouten en gebruikt ze zelfs om je schilderij (of je leven) mooier te maken. Daarmee kun je de nieuwe week weer aan.

Ik denk dat er twee mogelijkheden zijn: zijn stemgeluid en enorme blijheid irriteren je mateloos of je wordt er enorm kalm van. Voor mij geldt dat laatste en dat is ook de reden dat ik kijk: ik word er zo rustig van. Vooral op zondag is dat heerlijk, zo’n half uurtje.
Een oase die man.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 10 januari 2008


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

1.9 met 9 stemmen 1.626Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
A. Sandee
Datum:
10 januari 2008
Email:
alexsandeehome.nl
....vooral op zondag is dat heerlijk...vroeger gingen ze voor zo'n rustig half uurtje gewoon naar de kerk. Wat betreft het "happy incident".....bull****. Deze man is geen kunstenaar maar een broddelschilder. Zelf schilder zijnde (Academie St. Joost, Breda) weet ik, een fout is een fout. Ik gooide vroeger het doek weg, ik heb zelfs wel in razernij het doek met een stanleymes vernietigd. Ik had geen behoefte anderen op te zadelen met mijn fouten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)