Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Naakt vliegen

Voor 499 euro, de prijs van een behoorlijk maatpak, kunnen naturisten in juni naakt van Erfurt naar een nudistenplek op het eiland Usedom vliegen. Toen ik het artikeltje las viel mij op dat “naturisten” naar een “nudistenplek” gaan. Wat onderzoek leert dat een nudist van oorsprong een ordinaire naaktloper is, terwijl een naturist het zonder kleren lopen ziet als een leefwijze die in harmonie is met de natuur.

En zo gaat straks een grote groep nudisten en naturisten, met hun filosofie als enige handbagage van formaat, dat vliegtuig in. Daar vindt dan een vliegensvlugge verkleedpartij plaats. De tastbare kleren worden verruild voor het adamskostuum. En dan maar vliegen. Wat een sensatie moet dat zijn: zonder kleren boven de wolken te zweven. Vliegen als een naakte vogel in zo’n prachtig zilveren vliegtuig met plaatsvervangende vleugels. De harmonie met de natuur moet echt fenomenaal zijn. Aan de achterkant wordt weliswaar de nodige mest in de vorm van afgewerkte kerosine geloosd, maar dat zien de naturisten niet. Zij zijn in harmonie met de natuur en houden hun blik gericht op het oosten. Om precies te zijn op dat voor 5/6 Oost-Duitse en voor 1/6 Poolse eilandje Usedom in de Baltische Zee.

Daar gaat de baas van "OssiUrlaub", een touroperator, de oude en uitgeklede glorie weer opkalefateren: "In de voormalige DDR was het niet meer dan normaal om tijdens de zomer zonder kleren rond te lopen. Wij willen die traditie terug in het leven roepen".

Ik durf mij overigens niet goed voor te stellen wat enige turbulentie van formaat zou kunnen aanrichten in zo’n afgesloten ruimte vol met bengelende vellen, dellen, borsten en andere lichaamsdelen die een herwonnen bewegingsvrijheid hebben gekregen. Het woord nudistenwave borrelt langzaam in mij op.

Naaktlopers? Naaktvliegers? Van mij mogen ze. Zolang die mensen mij niet lastigvallen met hun naakte waarheid, heb ik er geen problemen mee. Ik vraag me in dit verband wel eens af waarom ze nou per se naaktstranden, en nu ook al stukken naakteiland, voor hun hobby moeten annexeren.
Wanneer ik tegenwoordig op een mooie zomerdag om een willekeurige recreatieplas wil wandelen, dan loop ik mij onherroepelijk vast op een stuk naaktstrand. En wil ik er in een grote boog omheen, dan stuit ik op allerlei obscure types met verrekijkers. Kom ik dan uiteindelijk iemand tegen die net zoals ik geheel onschuldig, zonder verrekijker, in de naakte val is gelopen, dan is er een feest van herkenning. Je kijkt elkaar aan alsof je wilt zeggen: “Ik heb net als jij niks met dit hele circus te maken.” En een paar minuten na die ontmoeting komt de gedachte: “Hij deed wel onschuldig, maar een beetje verdacht was hij toch wel.”

Ach, waar maak ik me druk om? Een mens zonder kleren? Oké. Het kan nog veel erger. Zonder vel! Dit las ik op de site van “De Waarheid”: Een Canadees had zich opgesloten in het toilet van een bus en rukte zich er letterlijk de haren uit het hoofd. Hij stroopte ook vel van zijn schedel. De politie omschreef hem als gewelddadig en een gevaar voor zichzelf.

“Een gevaar voor zichzelf”. Een understatement. De politie had haar verklaring wel een beetje mogen ontdoen van vanzelfsprekendheden. Een beetje mogen uitkleden.

Schrijver: Happyturf, 3 februari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 3 stemmen 424Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)