Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Candid camera

Ja, lieve kijkbuiskinderen, hier volgt een stukje televisiegeschiedenis, dus even goed opletten. Vroeger was televisie vooral bedoeld om mensen te laten lachen, er was immers al genoeg narigheid in de wereld. Dus bedachten slimme mensen programma’s waar je plezier aan kon beleven, ja, toen nog wel! Nou ja, hoe dan ook, zo’n 45 jaar geleden waaide een format - alleen toen heette dat nog niet zo - over van de Verenigde Staten naar Europa.

Zo kon het gebeuren dat in Nederland televisieprogramma’s werden gemaakt onder namen als Kiekeboe - heten alle kinderdagverblijven in Nederland soms zo? - en Poets. In die programma’s werden mensen, zonder het te weten, in humoristische situaties gefilmd. Nou dat was lachen, wie herinnert zich niet die man die zijn fiets netjes tegen een lantaarnpaal had geparkeerd. Toen hij terug kwam, bleek het rijwiel door een hoogwerker zodanig rond die paal te zijn gezet, dat hij het met geen mogelijkheid meer mee kon krijgen.

Ja, dat was lachen, maar nog leuker werd het toen Ralph Inbar met Bananasplit kwam, want toen werden bekende Nederlanders ‘slachtoffer’ van de grappen met de verborgen camera. Ach ja, die aardige, pijprokende Ralph, ik heb de afgelopen dagen vaak aan hem moeten denken. Ik weet bijna zeker dat hij geen wiet in zijn pijp stopte, misschien was dat er toen nog niet eens, zo’n vijfentwintig jaar geleden.

Die programma’s met de candid camera raakten na verloop van tijd wat in de verdrukking, juridisch gedoe en zo, alleen de Duitsers hebben het nog een tijdje volgehouden met Verstehen Sie Spass? Nou, toen niet iedereen de lol er van kon inzien en er allerlei schadeclaims dreigden, is de verborgen camera alleen nog maar gebruikt in treurigmakende programma’s als Big Brother. Want die waren vooral bedoeld om mensen niet te laten lachen.

Gelukkig heeft Ralph Inbar een waardige opvolger gekregen en waait er een andere wind, want nu gaan er programma’s van Nederland naar de Verenigde Staten – coast to coast!!! De candid camera is weer helemaal terug, dankzij Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Hij filmt bekende/beruchte Nederlanders in situaties, waarin zij niet weten dat dit door een verborgen camera worden geregistreerd.

Wij hebben afgelopen zondag met z’n allen (ja, geef maar toe dat u ook bij die ruim zeven miljoen kijkers hoorde) naar de ‘bekentenissen’ van ene gestoorde Joran gekeken. Dit was dus candid camera in optima forma, alleen was er, anders dan in de tijd van Ralph Inbar, verrekte weinig om te lachen.

Smile, you'r on candid camera?

Schrijver: Watze Elgersma, 8 februari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 11 stemmen 613Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Erna
Datum:
12 februari 2008
Of is het; cry, Jor-an candid camera?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)