Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

In Almelo is ruimte zat!

Er zijn problemen die zichzelf oplossen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken
Er zijn problemen die je niet kunt oplossen, dus daar hoef je ook geen zorgen om te maken.
Er zijn problemen die eigenlijk geen problemen zijn. Moeten we ons daar wel zorgen over maken?
De gedachte overviel mij toen ik vernam dat de Randstad ten dode is opgeschreven en als we niets doen, zal de Randstad in 2040 geheel zijn afgehaakt in de vaart der volkeren. Onze concurrentiepositie zal op die van een ontwikkelingsland lijken en met de kwaliteit van leven zal het al niet veel beter zijn.
U, ik, wij allemaal mogen meedenken over het afwenden van dit doemscenario. De oplossing dat zijn wij.
Wat is het probleem? De Randstad is vol. Er is te weinig ruimte om te wonen, te weinig ruimte om te werken, te weinig ruimte om te bewegen en te weinig ruimte om te ontspannen.
Toch wonen er vier miljoen mensen in Randstad en de meeste wonen er vrijwillig. Natuurlijk mopperen we over de huizenprijzen, de eeuwige file, dat je in deze mierenhoop altijd op elkaars lip zit en dat het in de provincie zoveel gemoedelijker is. Toch ziet de Randstedeling de provincie hooguit vanuit een bungalowpark. De meesten willen er nog niet dood gevonden worden.
Bedrijven doen allemaal net alsof je alleen naast Schiphol kan overleven en dat je in de buurt van pakweg Almelo geen geschikte werknemer kan vinden. Alsof Almelo het andere eind van de wereld is…
Randstedelingen staan gewoon graag in de rij: in dezelfde file, voor dezelfde parkeerplaats, voor hetzelfde huis, voor hetzelfde kinderdagverblijf, voor dezelfde wachtlijst…
Daarvan kan je een probleem maken en naarstig gaan zitten filosoferen over tulpeneilanden in de Noordzee, zweeftreinen, ondergrondse steden en 8-baanswegen. Maar, beste zeurende burgers en klagende ondernemers, Nederland is niet vol! En de Randstad is een verzinsel rond het nauwelijks kloppende groen hart.
In Almelo is ruimte zat zoals Herman Finkers niet ophoudt te verkondigen. En niet alleen daar. Achter Amersfoort, boven Alkmaar en onder Ede wordt het al snel rustiger, ruimer gemoedelijker en goedkoper. Ruimte om te wonen, om te werken, om te bewegen en om te ontspannen.
Laten we de Randstad opheffen. Daarmee lost het probleem dat geen probleem is zich zelf op. Niks om je zorgen over te maken.

Ps
De zorgeloze beginzinnen zijn vrij naar Boeddha en Ilja P.


Zie ook: http://www.vrom.nl/randstad 2040

Schrijver: Harry van Dooren, 9 februari 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 5 stemmen 352Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
9 februari 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Al decennialang weigeren achtereenvolgende kabinetten maatregelen te nemen om de ontwikkeling van met name het noorden te bevorderen en daarmee de druk op de Randstad te verlichten. Een enkele verhuizing van een groot bedrijf naar de randprovincies blijkt succesvol (ABP naar Heerlen) maar daar staan verhuizingen tegenover van hoofdkantoren van grote ondernemingen naar Amsterdam. Het kan dus geen verbazing wekken dat de Randstad dichtslibt. De politiek kijkt niet verder dan de volgende verkiezingen en de bedrijven kijken alleen naar winstcijfers op de korte termijn. Over VOC-mentaliteit gesproken!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)