Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Samen naar de film…

De bioscopen plaatsten in de jaren vijftig en zestig grote advertenties in dagbladen om mensen te stimuleren naar de film te gaan. Dat deden ze met de wervende tekst: “Samen naar de film… Ja, gezellig”. Ook werd deze tekst vertoond in de dia-reclame welke vooraf ging aan elke bioscoopvoorstelling.

De tekst van de advertentie luidde:
“Die roos is voor haar. Een roos met twee kaartjes. Afzender: de man die zijn vrouw begrijpt. De man die gisteravond ineens begreep waarom ze een tikje lusteloos in de avondkrant tuurde. Hoelang was het geleden dat zij plotseling samen uit waren gegaan? Te lang – veel te lang. Vandaar die roos met twee kaartjes voor de film. Verrassing! Elke vrouw houdt daarvan. Elke vrouw verlangt naar een avondje uit, gezellig, samen naar de film. Zo gezellig, zo samen, zo uit. Daar is ontroering, spanning of daverend plezier. Daar is ook: samen uit zijn. Daarom liggen daar die twee kaartjes. Vandaag even gauw gekocht door de man die zijn vrouw begrijpt.”

De dia in de bioscoop liet alleen de rode roos met de twee bioscoopkaartjes zien met de begeleidende tekst: “Samen naar de film…Ja, gezellig!”.

Ik zie het al voor me: Barack Obama die samen met Hillary Clinton naar de film gaat… Ja, gezellig! Misschien wil Marianne Thieme wel eens met Al Gore naar de film, keuze uit An Inconvenient Truth of Meat the Truth, ook gezellig. Of Mark Rutte met Rita Verdonk, lekker samen naar de film… Ja, gezellig! Dat wordt dan vast een film over kaas, klompen en molens, inderdaad, trots op (het liberale?) Nederland. En natuurlijk gaat Wouter Bos samen met Ella Vogelaar naar de film… Ja, gezellig!

De reclameslogan moet maar eens worden afgestoft, want het is niet best gesteld met het filmbezoek in ons land. In 2007 bedroeg het aantal bezoekers slechts 22 miljoen, een daling van 5,4 procent ten opzichte van 2006. Gelukkig worden er dit jaar veel nieuwe bioscopen geopend, onder meer door Pathé op het Spui in Den Haag. Ook het nieuwe filmaanbod is veelbelovend, met een nieuwe Bond, een nieuwe Potter, enz.

Maar de grootste klapper gaat de branche maken met de opening van een heel bijzondere bioscoop, namelijk Nieuwspoort, hét internationale perscentrum van Nederland. Binnenkort vindt daar een geweldige première plaats, die alle bezoekersaantallen uit het verleden zal doen verbleken. Of toch niet, misschien moet Gekke Geert wel helemaal alleen naar die bioscoop en wordt het dus niet “Samen naar de film… Ja, gezellig!

Schrijver: Watze Elgersma, 7 maart 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 12 stemmen 819Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)