Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vlaggen

Hebben jullie het afgelopen weekeinde ook zo genoten van dat schaatsen in Japan? Ja, we moesten er natuurlijk wel onmenselijk vroeg het bed voor uit, maar zeg nou zelf, het was de moeite waard. Bovendien konden we al een beetje oefenen voor komende zomer, wanneer de Olympische Spelen in Peking/Beijing (doorhalen wat niet van toepassing is) worden gehouden. Dat betekent weer halve nachten doorhalen, maar we gaan natuurlijk wel kijken, ondanks dat gedoe over de mensenrechten daar.

Want we willen onze sporters zien winnen, om daarna een traantje weg te pinken bij de ceremonie protocollaire. We ergeren ons misschien wel wat aan die sporters, die het Wilhelmus niet meezingen, maar dan… dan gaat onze vlag omhoog. Op zo’n moment zwelt onze borst op van trots, dan is het alsof we zelf op het erepodium staan: Nederland spreekt een woordje mee!

Maar ja, dan komt het Journaal met beelden van achterlijke Afghanen, die onze nationale driekleur (nou ja, onze nationale driekleur? Het blauw was meer paars en ze hielden die vlag ook nog op de kop) verbranden, vanwege een niet-bestaande film. Dat komt dan natuurlijk hard aan, die lui houden blijkbaar niet van ons, hoewel wij daar met de beste bedoelingen met opbouwwerk bezig zijn, toch?

Daar moet dringend iets aan worden gedaan, aan die vlaggen dus. Tijd voor een telefoontje naar De Vlaggen Centrale (DVC), dé producent van onze Nederlandse vlag, in alle maten en soorten, geen feest- of herdenkingsdag zonder een vlag van DVC. Aan de telefoon de heer Sjoukema van DVC en toen ontspon zich het volgende gesprek:

“Dag meneer Sjoukema, hebt u ook de Journaalbeelden gezien, waarin mensen in Afghanistan onze vlag verbrandden?”

“Jazeker, schande, ik verzeker u dat onze exportafdeling meteen aan de slag is gegaan, want dat was geen vlag van ons bedrijf. Ze hebben daar gewoon een paar onduidelijke kleuren aan elkaar genaaid en dat als ‘Nederlandse vlag’ verbrand, nogmaals schande, als je het doet, dan moet je het goed doen.”

“U vindt het dus niet erg als mensen onze Nederlandse vlag verbranden?”

“Nee, integendeel, wij zien daar juist enorme kansen. Kijk, onze afzet in Nederland stagneert, er wordt steeds minder gevlagd, ja, een enkeling met Koninginnedag en op 5 mei, altijd mooi weer, meneer, dus die vlaggen slijten voor geen meter. Nee, als ze vlaggen gaan verbranden, dan zien wij meteen nieuwe afzetmarkten. Wat zegt u? Of ene Wilders bij ons aandeelhouder is? Geen commentaar!”

Schrijver: Watze Elgersma, 14 maart 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 9 stemmen 534Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)