Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kind van de rekening

Je zult ze de kost moeten geven. Groepen in een restaurant, bedoel ik. Laat me met rust! Een groep eist alle aandacht op, in de eerste plaats natuurlijk van het personeel. Twintig mensen die allemaal een ander hoofdgerecht willen. Een groep is, niet in de laatste plaats, ook hinderlijk voor de andere gasten. Zij horen er niet bij en krijgen naarmate de avond vordert steeds meer het idee op het verkeerde feestje te zijn beland.

Groepen annexeren altijd de mooiste, grootste en meest prominente tafel. Misschien voelen ze zich daardoor verheven. Het bordje 'gereserveerd' heeft in elk geval een andere betekenis dan 'terughoudend', want groepen zijn steevast erg aanwezig. Vooral in volume. De groep wil de indruk hebben het gezellig te hebben, dus moet er op luide toon worden geconverseerd. "Een dag niet gelachen is nog steeds een dag niet geleefd!" De groepsleden schurken tegen elkaar aan, onderwijl schaterend en schuddebuikend.

Je zult maar aan dat kleine tafeltje iets verderop zitten. Dan mag het gezelschap nog zo aangenaam zijn, tegen de macht en pracht van de groep zijn jullie niet opgewassen. Probeer jezelf maar eens verstaanbaar te maken. Ben je net met de clou van je verhaal bezig, laat iemand van de groep een glas uit zijn poten vallen. Lachsalvo. Wil je de draad weer oppakken, verheft iemand van de groep zijn stem. Het is meestal een 'hij'.

Nee, dan het afscheid van de groep. Dat gaat zomaar niet. De leden van de groep betalen namelijk elk apart, zo gaat dat in Nederland. Hoewel? Zo werkt het dus niet overal, want bij sommige groepen begint het gedonder in de glazen dan pas goed. Gedoe over de rekening. De ingelegde biljetten en munten worden bij elkaar opgeteld en ja hoor, de groep komt vijftig euro tekort. Wel jammer dat sommigen al lang en breed zijn vertrokken. Het andere deel van de groep zit met de gebakken peren, maar past ervoor om voor de weglopers in te springen. Er wordt een kwartier lang gekissebist met het personeel. Dan druipt de groep af – de onderhandelingen zijn opgeschort, er wordt een onderzoek ingesteld.

Mijn avond kan beginnen.

Schrijver: Quirijn Metz, 18 maart 2008


Geplaatst in de categorie: geld

3.5 met 6 stemmen 603Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Antonia
Datum:
8 april 2008
Email:
antonia_31hotmail.com
Wacht nog steeds op de clou van je verhaal. Hoog tijd voor een Reünie Q.
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
19 maart 2008
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Dubbelzinnigheden.
Vind ik wel mooi :-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)