Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Op zwart

Ik kom terug van een weekje vakantie en start vol goede moed mijn computer op. Niets. Nou ja, niets, hij begint aan de opstartprocedure en ergens halverwege stopt het. En begint hij weer opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Wat nu? Uit en aan zetten, stroom er af. Het helpt allemaal niets. Dan maar op zoek naar de opstart-dvd’s die ik ooit in het begin heb gemaakt. Waar heb ik die dingen gelaten? Er zijn een paar plekken waar die dingen kunnen liggen. En inderdaad, op één daarvan vind ik ze.

Een beetje bibberend stop ik ze in het dvd-bakje. Wat gaat er nu gebeuren en hoeveel ga ik kwijt raken aan bestanden? Gelukkig maak ik regelmatig backups van de belangrijkste bestanden. En voor de vakantie had ik dat ook gedaan.

Het blijkt dat je kunt kiezen hoe op te starten. De lichtste variant zou je bestanden moeten bewaren. Ik haal diep adem en druk op de bijbehorende knop. Na een hoop gekreun van de harde schijf geschiedt het wonder: mijn computer leeft weer. Dat is een hele opluchting.

De schade lijkt beperkt: want alle bestanden zijn er inderdaad nog. Wel moet ik diverse programma’s opnieuw installeren. Dat is minder. Vooral programma’s die je gedownload hebt. Dat is het geval met mijn virusscanner. Die moet ik opnieuw downloaden en daar heb ik een password voor nodig. Ik weet dat ik het heb uitgeprint. Maar waar is dat printje?

Dit keer helpt het niet om op de gebruikelijke plaatsen te zoeken. Dan maar ongebruikelijke plaatsen. Ik heb nog een paar op te ruimen stapels. En ergens daarin vind ik het. Ook dat weer gered.

Op het moment dat ik mijn draadloze usb-zender weer probeer te installeren lijk ik weer terug bij af: ernstige fout, computer uit. Dus daar zat het probleem. Vervanging van het ding blijkt de oplossing. Had ik dat maar eerder geweten. De gouden tip: schakel eerst alle randapparatuur uit als er iets mis is met je computer. Dat kan een hoop werk schelen.

Het is nu vier dagen later en ik ben weer een beetje op orde. Maar wat een gedoe. Het voordeel: ik weet nu in elk geval weer waar alle computerspullen zijn en ik heb ze meteen bij elkaar opgeborgen. Voor een volgende keer, die hopelijk nooit komt.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 20 maart 2008


Geplaatst in de categorie: spijt

1.8 met 5 stemmen 1.570Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)