Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lentekriebels

Wat is dat toch met het voorjaar? Ik krijg altijd de kriebels, zin om oude dingen op te ruimen en nieuw te beginnen. Vandaag heb ik, ongepland, een hoekje opgeruimd wat me al lang dwars zat. Met spullen uit mijn vorige huis, vijf jaar geleden. En de bijbehorende spinnenwebben. Eerder al was ik redelijk fanatiek aan het dweilen geweest en had ik lekker allerlei kranten en tijdschriften weggedaan.

Aan het weer kan het niet liggen, het is koud en nat. Dus daar krijg je nog weinig energie van. Anders zou je zeggen dat de laagstaande zon al het stof van de winter laat zien. Maar er is nauwelijks zon. Toch wil je die spinnenwebben weg hebben. Meer dan anders.

Zou het instinct zijn? Reageren we op het feit dat het langer licht wordt? Zoals de bomen daarop reageren door nieuwe bladeren te krijgen, reageren wij door ons huis schoon te maken? Zoals de vogels een nieuw nest bouwen en de eenden elkaar achterna zitten, omdat het lente wordt. Zo gaan wij het stof van de winter te lijf.

Misschien is het nog het meeste een nieuw begin. Zoals de natuur begint aan een nieuwe cyclus, zo willen wij ook aan een nieuwe cyclus beginnen. Ruimte maken voor nieuwe dingen. Letterlijk en figuurlijk. En letterlijk is het gemakkelijkst. Ons huis mooi en glimmend maken, lekker laten ruiken. Fris als het nieuwe groen aan de bomen. Toch instinct dus.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 27 maart 2008


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

1.3 met 7 stemmen 540



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)