Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koninginnedag

Hebt u ook zo genoten van de afgelopen Koninginnedag? Bij ons in de Betuwe was het weer geweldig, een dweilorkest in de binnenstad, de gebruikelijke tweedehands rotzooi op de vrijmarkt en een wielerwedstrijd waar geen hond naar kwam kijken. O ja, hier en daar had iemand de vlag uitgestoken, soms zelfs met een oranje wimpel er bij. Kortom de meeste mensen hebben gewoon wat uitgeslapen en verder de dingen gedaan waar ze anders niet aan toe kwamen.

Dat is ook geen wonder, want wat moet je ook met 30 april. Alleen de ouderen onder ons weten misschien nog dat het de verjaardag was van de moeder van koningin Beatrix, namelijk Juliana. Nog langer geleden, vóór 1948, werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van de moeder van Juliana, de vroegere koningin Wilhelmina.

Omdat onze huidige koningin Beatrix op 31 januari jarig is, heeft zij, toen zij zelf koningin werd, besloten om 30 april als Koninginnedag te handhaven. Nu zal zij binnen niet al te lange tijd zelf worden opgevolgd door Willem-Alexander, die geboren is op 27 april. Zodra hij koning wordt, is het natuurlijk afgelopen met Koninginnedag, dat moet dan natuurlijk Koningsdag - of zoiets - worden en dat kan om het weer ook net zo goed op die 27e april.

Maar ondertussen hebben wij er met elkaar maar een zootje van gemaakt, van die Koninginnedag dus. In de praktijk is het uitgegroeid tot het oplaten van wat ballonnen en hier daar wat muziek, maar zeg hardop Koninginnedag en iedereen denkt: vrijmarkt. Wat een armoe, onze koningin viert een feestje ter gelegenheid van de verjaardag van haar moeder en haar onderdanen zetten hun zolder- en bergingtroep op straat of hangen bierzuipend de beest uit alsof het een soort oranjecarnaval is.

Als Alex een beetje een kerel is, dan wordt zijn eerste daad als Koning het volgende: hij schaft onmiddellijk Koninginnedag af. Je rommel verkopen doe je maar in je eigen tijd en om voor gek in oranje te lopen, daarvoor is het voetbal uitgevonden. 30 april wordt weer een gewone dag, net als 29 april en 1 mei, want die Dag van de Arbeid, daar doet ook bijna geen mens meer aan.

Dan kan 5 mei meteen worden opgewaardeerd tot een echte nationale feestdag, want die dag hangt er ook maar een beetje bij, met hier en daar een bevrijdingsfestival. Nee, we zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Fransen met hun Quattorze Juillet (14 juli) dé nationale feestdag in Frankrijk.
5 mei dus als Oranje-Vrij-Dag!

Schrijver: Watze Elgersma, 2 mei 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 524Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
helena
Datum:
5 mei 2008
Watze, Watze, had jij geen rommel te verkopen? Is dat het? Ruim je zolder op en op koninginne- of koningsdag ga je er toch gewoon lekker bij zitten!
Wij hebben een monarchie, laat dat alsjeblieft zo blijven! Met of zonder rommelmarkt.
Naam:
geert Kruideren
Datum:
5 mei 2008
Aanvulling:
Als Willem-Alexander koning wordt, wordt Maxima koningin.
Zolang Nederland een monarchie is zullen we een koningin hebben.
Laten we dat vieren!
Naam:
geert Kruideren
Datum:
2 mei 2008
Willem Alexander heeft zich inmiddels voortgeplant.
Zoals het er nu uitziet zal hij dus worden opgevolgd door een koningin. Misschien kan hij 'Koninginne(n)dag' dus maar beter handhaven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)