Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vrienden

Het barst in dit land van vrienden, even ‘Googelen’ en zie: vrienden van de olifant, vrienden van Suriname, vrienden van het platteland, vrienden van de Amsterdamse gevelstenen, vrienden van de voetveren, een onafzienbare stroom van vrienden trekt voorbij. Nu zijn dit vaak wel erg bijzondere vrienden, vrienden die op de één of andere manier geld inzamelen voor: de olifant, Suriname, het platteland, de Amsterdamse gevelstenen, de voetveren,enz.

Zelfs Rita Verdonk schijnt vrienden te hebben. Een week geleden zat ik namelijk te kijken naar Pauw en Witteman. Twee van de gasten van die avond waren ‘bekende Nederlanders’ namelijk Nina – World Online - Brink en Pieter – Breekijzer - Storms. Tot mijn stomme verbazing liet Nina Brink weten dat zij één van de geldschieters (= vriendin) is van Rita Verdonk. Na enig aandringen durfde zij zelfs het bedrag te noemen waarmee zij dit leeghoofd wil helpen om premier van Nederland te worden.

Even terug in de tijd, In 1995 richtte Nina Brink World Online op en wilde van het bedrijf de grootste internetprovider van Europa maken. World Online werd in korte tijd het symbool van de Nieuwe Economie. Op vrijdag 17 maart 2000 ging het bedrijf naar de beurs. Het aandeel World Online noteerde een koers van 43 euro, waarmee de totale waarde van World Online 12 miljard euro was. Enkele grote aandeelhouders verkochten die eerste dag hun belang.

Drie dagen later ging het al mis. De verkopen van de grote aandeelhouders wekten argwaan bij de andere beleggers en het regende verkooporders. De koers van het aandeel daalde met tientallen procenten in enkele weken tijd. Al snel werd bekend dat Nina Brink al enige weken voor de beursgang haar eigen aandelen had verkocht voor zes euro, nog geen zevende deel van de introductiekoers.

Veel van de kritiek richtte zich op Nina Brink persoonlijk. Op 13 april 2000, binnen een maand na de beursgang, werd ze door de Raad van Commissarissen ontslagen als bestuursvoorzitter en niet veel later vertrok ze bij World Online. Niet dat ze daar veel slechter van is geworden: Nina Brink stond in 2006 met een geschat vermogen van 235 miljoen euro op plaats 97 in de Quote 500.

Na enig aandringen – Pieter Storms zat er wat schaapachtig bij – wilde zij aan Pauw en Witteman wel het bedrag onthullen waarmee zij ook een ‘vriend van Rita’ mag worden genoemd. Zij had maar liefst het ‘astronomische’ bedrag van € 50.000,-- in deze bodemloze put gestort. Met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig!

Schrijver: Watze Elgersma, 9 mei 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 9 stemmen 543Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lezer
Datum:
1 augustus 2008
Jammer dat er zoveel eigen hebberigheid door dit verhaal doorschemert.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)