Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Met de trein

Een tijdje terug moest ik voor mijn werk naar Utrecht. Nu is dat vanuit Tiel met openbaar vervoer – lees de trein – gemakkelijker, dan met de auto. De kans dat je op de A2 in een file terecht komt, is namelijk vrij groot en een parkeerplaats vinden in het centrum van Utrecht al helemaal een crime. Dus de keuze was vrij simpel, ik nam de trein.

Een kaartje kopen voor die trein bleek iets minder eenvoudig, ik kon kiezen voor een kaartje uit de automaat of een kaartje aan het loket. Bij de automaat moet je op allerlei knopjes drukken en met pasjes in de weer, girobetaalpas of creditkaart. Nu heb ik de beschikking over allebei, maar ik vertrouw die apparaten niet, geheel terecht, als ik het gedoe met die OV-chipkaart goed heb begrepen.

Ik vervoegde mij dus aan het loket van een tante van Pa-Spoor, een overigens alleraardigste dame, die mij graag een retourtje Tiel – Utrecht wilde verkopen. Alleen is een kaartje bij tante € 0,50 duurder, dan wanneer je dat uit die onduidelijke automaat weet te bemachtigen. Behalve wanneer je de respectabele(!) leeftijd van 60 jaar bent gepasseerd, hetgeen bij mij het geval is.

Ouwe lullen zoals ik, mogen dus een kaartje bij het loket kopen zonder toeslag, omdat Pa-Spoor begrip heeft voor ons onvermogen om met die automaten om te gaan. Je moet je in zo’n geval natuurlijk wel even legitimeren, om aan te tonen dat je daadwerkelijk een 60+-er bent. Afijn, ik had mijn hand al in de richting van mijn binnenzak bewogen, toen de tante van Pa-Spoor nogal onhandig zei: ‘Nee meneer, dat is niet nodig, ik geloof u zo ook wel’.

U begrijpt, zo maakte tante geen vrienden, dus heb ik haar ernstig in verlegenheid gebracht, door op te merken dat haar conclusie weliswaar terecht, maar overhaast getrokken was. Het was charmanter geweest, wanneer zij had gezegd dat zij graag mijn legitimatie wilde zien, omdat ‘je echt niet zou zeggen dat u al ouder bent dan 60’.

Onlangs bestond de spoorlijn Tiel – Arnhem 125 jaar, reden voor een feestje en daarom mogen 65+ers én kinderen tot 12 jaar 125 dagen lang (van 16 mei tot 16 september 2008) op deze lijn gratis met de trein, mits afkomstig uit de gemeenten die aan deze spoorlijn liggen. Let op, ouderen én kinderen, zorg dat je een legitimatie bij je hebt, want het regionale neefje van Pa-Spoor (Syntus) is wel goed maar niet gek! Hij gelooft je niet zomaar, zoals die Tielse tante van Pa-Spoor, en gelijk heeft ie!

Schrijver: Watze Elgersma, 16 mei 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 25 stemmen 1.680Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
17 augustus 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Ik heb ook eens de trein genomen. Wat een avontuur Brussel-Buitenpost. Een geweldige België-Frieslandreis. Ik ben nog aan het regenereren :-)
Naam:
Watze Elgersma
Datum:
18 mei 2008
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Van harte welkom, Geert!
De Tielse stationsrestauratie is in goede handen van het befaamde restaurant BuitenSporig, waar mensen met een beperking een fantastische rol vervullen.
Naam:
geert kruideren
Datum:
16 mei 2008
Misschien krijg je wel bezoek uit Arnhem, Watze!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)