Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geluk

Uiteindelijk is dat toch wat we allemaal willen, geluk. Waar we continu naar op zoek zijn. We bedoelen dan meestal niet geluk hebben. De loterij winnen, dat is geluk hebben. Wat we bedoelen is gelukkig zijn.

Vandaar dat er veel wordt geschreven over hoe je (meer) geluk kunt bereiken. Tik het woord Geluk in als zoekwoord bij Nederlands grootste internetboekhandel en je krijgt 772 hits. Niets mis mee, zou je zeggen. Hoe meer geluk, hoe meer blije mensen en hoe beter we met elkaar omgaan. Dat is goed voor de maatschappij.

De laatste tijd wordt er steeds meer geschreven tegen de ‘geluksindustrie’. Op zich kan ik het sentiment wel waarderen. De achterliggende gedachte is, denk ik, dat somberheid en narigheid bij het leven horen. Dat we ons niet altijd en voortdurend gelukkig kunnen voelen. En dat we niet moeten proberen die gevoelens met een pilletje weg te slikken.

Aan de andere kant: mensen streven nou eenmaal naar meer geluk. En wij hebben al heel veel geluk in dit deel van de wereld. Dus richt dat streven zich op andere dingen dan voorheen. Aan onze basisbehoeften is in de meeste gevallen voldaan. We hebben eten, drinken en een dak boven ons hoofd.

Wij verstaan onder (meer) geluk tegenwoordig vaak: onszelf verwezenlijken. Doen wat we het liefste doen in het diepst van ons wezen. Dat is nogal een streven. De top van de piramide van Maslow. En dus valt daar veel over te schrijven en te denken. En draait er een hele industrie op van boeken, workshops en ja, ook pillen. Het is namelijk niet makkelijk om jezelf te verwezenlijken.

En dat is waar we mee bezig zijn. Zoals gezegd: het is de top van de piramide. Dus gaan we dat ooit bereiken, zijn we daar ooit klaar mee? Ik denk van niet. Er komen altijd wel weer nieuwe uitdagingen die we onszelf stellen. Zo zit de mens in elkaar. We willen altijd beter. En ondertussen veranderen we ook nog zo nu en dan de definitie van beter.

Dus ik denk dat niemand zich zorgen hoeft te maken, vooral niet de mensen die tegen de geluksindustrie zijn: uiteindelijk houden we toch altijd ook negatieve gevoelens. En dat is maar goed ook, anders zou er niets zijn om naar te streven. En dat zou pas echt het einde van de geschiedenis zijn. Dat zie ik niet gebeuren.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 22 mei. 2008


Geplaatst in de categorie: psychologie

2,2 met 10 stemmen 369Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
20 aug. 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Voorwaardelijk geluk

Ook ik zocht naar geluk
dit onbestaande ding
dat elkeen achterna zit
zolang hij kriebels heeft
soms dacht ik ja
nu ken ik het
nu heb ik het
tenslotte snapte ik
alleen maar dit
je krijgt het nooit te pakken
zelfs met geen truc
zelfs niet met centen
nu ken ik af en toe
gelukkige momenten

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)