Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Omke

Een mens heeft heel wat identiteiten, zo ben ik man, echtgenoot, vader, opa, broer, zwager, vriend, maatje, buurman, kennis, collega, medewerker, medebestuurslid, etc. Ooit was ik zoon en kleinzoon, tot mijn ouders en grootouders overleden en sindsdien ben ik ook wees. En voor de kinderen van mijn broers en zussen ben ik oom, oftewel omke, zoals dat in het Frysk heet.

Zo nu en dan krijg ik een mailtje dat begint met de aanhef: Ha Omke, afkomstig van mijn neef uit Londen, die daar luistert naar de welluidende naam Dereck. Het jong heet gewoon Dirk, maar dat snappen ze in het United Kingdom niet, dus hij is geïntegreerd of ja zelfs geassimileerd. Dirk is vernoemd naar mijn vader, die zelf door het leven moest gaan met de Friese versie van deze naam, namelijk Durk. Misschien zal Watze aan de andere kant van de Noordzee wel Walter worden genoemd, wie weet. Onze Engelse vrienden uit Rochester houden het op Watson.

Mijn neef Dirk (Dereck) heeft zo’n acht jaar in Londen gewoond en gewerkt en komt nu terug naar Nederland, waar hij het bij een ‘gloeilampenfabriek in het zuiden des lands’ tot Marketing Recruiter Lifestyle & Design of zoiets heeft geschopt. Omke gelooft het graag, want hij is zelf ooit eens als bijstandsambtenaar begonnen, maar dat werd als snel opgewaardeerd(?) tot bijstandsmaatschappelijk werker.

Ook dat ‘werker’ was na verloop van tijd niet meer cool genoeg en werd dus veranderd in bijstandsconsulent. Sindsdien is die functienaam talloze malen vervangen door moderne varianten, die steeds minder relatie hadden met het feitelijke werk. Inmiddels heten die mensen, geloof ik, cliëntmanagers. Ik ben al jaren uit dat vak, dus deze devaluatie zal mij uiteindelijk een zorg zijn.

Maar mijn neef Dereck – ik hoop van harte dat hij hier in Nederland weer gewoon Dirk mag heten, maar ja, met zo’n functie weet je het maar nooit – gaat een gouden toekomst tegemoet. Hij weet dat misschien niet, maar Philips is PSV en de baas (voorzitter) van PSV is de vroegere buurjongen van zijn omke. Omke heeft namelijk zijn hele lagere school samen doorlopen met de huidige topman van PSV, Frits Schuitema.

Dus Dirk, je hoeft maar te vertellen dat je omke (en je moeder trouwens ook) net als Frits Schuitema zijn geboren in de Claes Bockes Balckstraat in Leeuwarden en je kostje is gekocht. Laat schijnbaar achteloos de naam vallen van Frits zijn oude voetbalclub: Blauw Wit ’34 en je zit binnen de kortste keren in de Raad van Bestuur. Vraag nog wel even waarom Frits en zijn bedrijf er zulke rare functienamen op na houden.

Schrijver: Watze Elgersma, 23 mei 2008


Geplaatst in de categorie: familie

4.2 met 12 stemmen 746Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)