Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geluk (2)

Vorige week schreef ik dat we aan de top van de piramide van Maslow zitten. En dat meer geluk voor ons zit in zelfverwezenlijking. De hoogste verdieping van de piramide. Ik ging er maar even van uit dat we de andere verdiepingen van de piramide achter ons hadden gelaten. Maar is dat zo?

Dat dachten we. Honger en dorst, dat lukt wel, hier dan. De tweede verdieping gaat over veiligheid. We dachten dat we daar ook wel klaar mee waren. Maar nu blijken er toch nog dingen te zijn die onze veiligheid bedreigen. Komt daar onze obsessie met veiligheid vandaan? We dachten dat we dat stadium gepasseerd waren. En nu blijkt dat niet zo te zijn. Dat valt enorm tegen.

Ook met die zelfverwezenlijking is het niet altijd goed gesteld. We kiezen daarvoor vaak niet de juiste middelen. Niet de middelen waarmee we onszelf verwezenlijken, maar middelen die horen bij een eerdere stap in de piramide. Spullen bijvoorbeeld, zoals merkkleding en dure auto’s. Of drank en sigaretten. Afslankmiddelen en plastische chirurgie.

Allemaal dingen waarvan we denken gelukkig te worden. En onze maatschappij moedigt dat zoveel mogelijk aan, drijft er op. Alle reclame is er op gericht: koop dit, gebruik dat en je wordt gelukkig. Maar we worden er niet echt gelukkig van. En dus blijven we zoeken. En daar verdient dan ook weer een hele industrie van zelfhulpmiddelen aan.

Wat er gebeurt als we allemaal gelukkig zijn, lees je in het hilarische boek van Will Ferguson: Geluk, heet het. Iemand vindt de perfecte zelfhulpmethode uit. Iedereen wordt daardoor gelukkig. En de hele economie stort in. Niemand heeft meer plastische chirurgie of make-up nodig, niemand koopt meer dingen die status geven. Want dat heeft niemand meer nodig. Als we gelukkig zijn, dan stoppen we met zoeken. Eén van de conclusies van het boek is: ons leven heeft zin door het zoeken naar geluk, niet door gelukkig te zijn. Een vreemde gedachte, maar gelukkig is het maar een roman.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 29 mei 2008


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.2 met 5 stemmen 2.334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)