Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kinderarbeid

Het zal u als oplettende lezer niet zijn ontgaan, wij hebben een vaste stek in Zuid-Frankrijk, waar wij de komende weken onze ‘accu weer opladen’ – ‘genieten van onze vrije tijd’ – ‘afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen’, nou ja, vul maar in. Maar intussen blijft onze thuisbasis, een riante hoekwoning met grote tuin een punt van zorg. Vooral die tuin vraagt om regelmatige aandacht in de vorm van onkruid wieden en water geven.

Nu kunnen wij ons verheugen in het ‘bezit’ van kleinkinderen, lees mijn allereerste column van 3 november 2006 er nog maar eens op na. Na ampel beraad besloten wij om Simon te vragen om onze tuin tijdens onze afwezigheid bij te houden. Hij is inmiddels 13 jaar en mag onder bepaalde omstandigheden al werken, bijvoorbeeld folders rondbrengen, jawel meneer Rouvoet, dan komen kinderen ook nog eens in beweging. Dat is misschien beter dan het verbieden van allerlei reclames.

Wij hebben natuurlijk eerst zijn ouders gepolst – onze dochter en schoonzoon – want wij willen verantwoord omgaan met alles en iedereen. Zij gaven het groene licht en daarna was uiteraard de beurt aan Simon zelf. Vooral het vooruitzicht van de verdiensten waren voor hem blijkbaar doorslaggevend, hij wil namelijk erg graag een crossfiets. Dat ideaal komt dankzij de tuin van opa en oma weer wat dichterbij, dus hij reageerde positief.

Maar toch bleef er iets knagen, beelden van kinderen graaiend op de vuilnisbelten van Mexico-City, papierenzakdoekjes verkopende ukkies in Instanbul, baksteenslaafjes in India, waren wij niet bezig met kinderarbeid? In deze categorie hoorde onze Simon toch niet thuis!
Toch maar eens wat informatie opzoeken en wat blijkt? Kinderarbeid is:
- Werk dat voltijds wordt uitgevoerd door kinderen onder de 15 jaar.
- Werk dat kinderen verhindert om naar school te gaan.
- Werk dat gevaarlijk is voor kinderen en hun fysieke, mentale of emotionele gezondheid bedreigt.

Twee of drie keer per week een uurtje de planten water geven en hier en daar wat onkruid trekken, blijkt gelukkig niet onder de noemer kinderarbeid te vallen. Een hele geruststelling, wij behoren niet tot de categorie uitbuiters, dat vond Simon overigens ook niet toen hij zijn arbeidsovereenkomst – ja, wij pakken dit soort zaken serieus aan – onder ogen kreeg. Ik geloof dat hij het uurloon wat aan de lage kant vond, maar het aantal benodigde uren was erg ruim berekend, zodat hij er per saldo een aardig zakcentje aan overhield.

Maar wellicht echt doorslaggevend was het feit dat ik de arbeidsovereenkomst al keurig in tweevoud had uitgeprint. Hij vond het blijkbaar te gek om dan nog een punt te maken van het uurloon, temeer daar het totaalbedrag hem zeer wel aan stond. En wij, wij laten onze tuin met een gerust hart achter.

Schrijver: Watze Elgersma, 30 mei 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 7 stemmen 533



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
30 mei 2008
Wie (voort)plant, kan oogsten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)