Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oscar Pistorius: gebruik je hersenen!

Oscar Pistorius, de snelste man ter wereld op carbonfiber stelten, mag naar Peking gaan van het internationale arbitragehof voor de sport CAS. CAS gaf de jonge Zuid-Afrikaanse sportman het groene licht om mee te doen met ‘normale’ hardlopers.

Een onsportieve beslissing omdat zijn hulpmiddel de wedstrijd (in zijn geval de 400 meter hardlopen) van zijn belangrijkste sportieve element ontdoet: het starten vanuit gelijke basisvoorwaarden. Bij athletiek zijn dat bovenal je eigen lichaam en geest.
Aan het meest vitale onderdeel van zijn lichaam bij hardlopen ontbreekt het de dappere Oscar volledig: sinds zijn eerste levensjaar zijn zijn kuitbeenloze benen vervangen door protheses.
Deze protheses hebben ten opzichte van benen naast nadelen in ieder geval het voordeel dat ze niet verzuren. De basisvoorwaarden zijn op essentiële onderdelen niet gelijk: van mij (en ieder ander weldenkend mens) zou Oscar niet behoren mee te doen, omdat een zinvolle vergelijking tussen hem en de andere athleten mank gaat.

Als Oscar mee wil doen aan het WK schaken: prima, de schaakwereld kan na Kasparov wel weer een blikvanger gebruiken. Het lichaam speelt bij de strijd op de 64 velden een minder prominente rol.
Maar in dat geval mag zijn géést niet kunstmatig bevoordeeld worden doordat er b.v. chips in zijn hersenen zijn gezet die het hem vergemakkelijken de juiste zet te doen.

Als Oscar onbevooroordeeld denkt, dan trekt hij zich alsnog terug voor wedstrijden op topniveau met reguliere athleten.
Als hij wel meedoet, loopt hij het levensgrote gevaar te gaan figureren als een curiosum op de kermis. En dat verdient deze para-olympiër niet.

Schrijver: Dagschrijver, 8 juni 2008


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 6 stemmen 388Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)