Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Biologische bloemkole

‘Wa’s dit?!’
Huisgenoot houdt met een van walging vertrokken gezicht een verlept bosje bloemstengels omhoog. Hij houdt ze vast zoals ik zijn sportsokken in de wasmand gooi.

Ik streep hardop het lijstje af.
Bloemkool - nope.
Paksoi? Andijvie?
Staat niet op de kaart.
Romeinse sla misschien?
‘Ah, dat moet snijbiet zijn!’, roep ik verheugd.
‘Snijbiet?’, doet Huisgenoot alsof ik iets raars heb gezegd.
‘Wat kun je daarmee?’
‘Geen idee’, zeg ik. ‘Zoeken we op. ’t Is in elk geval gezond.’
‘Nou, dit ga ik niet eten,’ zegt Huisgenoot. En hij mikt de bos in de pedaalemmer.

Huisgenoot en ik zijn toegetreden tot de wondere wereld van warmoes en meiknolletjes. Van bonkige akkers in Hollandse polders waar de wind nog woei doet en zwijgende boeren op ouderwetse trekkers vergeten groenten poten. En allemaal van het seizoen hè.

We waren al een tijdje goed bezig. We deden al geen scharrelkippen en vliegtuigvluchten meer. We zworen zelfs ganzenlever af. Ik boycot We, Zara, Esprit en Claudia Sträter (zelfs in de 70% SALE!) omdat die hun kleding door Chinese kindertjes met schattige priegelvingertjes laat maken.

’t Is toch een andere wereld waar je instapt als je Bewust Leeft. Ze zeggen wel dat het geitenwollensokkenimago eraf is, maar als ik walmend van een recente sigaret de biosuper binnenstap om de groentetas op te halen, voel ik me toch… ánders.

Bij de afdeling Brood is geen Blueband wit plus voor de vezels te bekennen. Hier vind je alleen het echte werk. Hartstikke volkoren brood met keiharde korrels erin. En soja. Veel dingen met soja. Kiemen. Geen bebogeen ook. Of chocopasta. Biologische mensen eten notenpasta's op brood. Kortom, 't is een beetje wennen allemaal.

Het groentepakket was nogal overvloedig. Daarom gaven we onze vrienden bij de weekendborrel naast een fles wijn een van onze biologische bloemkole. Wat we niet op kregen, belandde in de biobak.

Verder gaf het een reuzegoed gevoel: vers, onbespoten avondeten in m’n spiksplinternieuwe organisch katoenen Kuyitchitruitje.

Schrijver: Alina Nubé, 2 juli 2008


Geplaatst in de categorie: natuur

3.5 met 4 stemmen 647Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lisa
Datum:
31 augustus 2008
O jee Alina, begin niet te veel op mijn schoonmoeder te lijken aub.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)