Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rommelen

Meestal ben ik tamelijk doelgericht, ik werk met lijstjes voor de korte termijn en doelen voor een jaar. Allemaal helder. En het grootste gedeelte van de tijd houd ik me daar mee bezig. Dat moet wel, want er is veel te doen.

Maar soms is dat opeens even klaar. Het begint met het zoeken van afleiding. Dan ga ik huishoudelijke klusjes doen of spelletjes op de computer. Dat is fase 1, ontwijkend gedrag.

Daarna komt het rommelen: hier en daar wat oppakken, eens iets kleins intikken, een stukje lezen, een paar artikelen uit een tijdschrift halen. Wat dingen opbergen en wat dingen wegdoen die ik niet meer nodig heb. Ik doe dan wat me te binnen schiet en wat me voor de handen komt. Niets geplands aan en lijstjes komen er al helemaal niet aan te pas.

In minder drukke tijden doe ik dat wekelijks. Ongecoördineerd door het huis lopen, noem ik dat. Zonder zichtbaar doel hier en daar wat oppakken. Maar als dat er niet van komt, dan is er altijd een moment dat ik er bijna toe gedwongen ben. Dan komt er niets meer terecht van mijn lijstjes.

Alsof mijn hoofd mij tot de orde roept: nu even geen nieuwe input meer! De gegevens in mijn hoofd worden dan gehergroepeerd lijkt wel. En na zo’n paar dagen of een week komen als vanzelf de nieuwe ideeën. Ik kan weer nieuwe combinaties maken van dingen die ik al wist. Tijdens die pauze in mijn bewuste denken is mijn onbewuste hard aan het werk en dan komt er opeens van alles uit.

Inmiddels herken ik die momenten en als het even kan laat ik het gewoon gebeuren. Ik weet dat ik dan even niet productief kan zijn, maar dat die productiviteit vanzelf weer komt. Het is een soort oplaadperiode. Probeer het eens, de vakantie is daar een prima moment voor.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 24 juli 2008


Geplaatst in de categorie: vakantie

1.6 met 8 stemmen 627Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)