Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Excuses

De laatste jaren boden politici in grote aangelegenheden excuses aan:

De Canadese premier Harper stelde: ‘De regering erkent dat de gevolgen van het Indiaanse kostscholenbeleid negatief waren en dat dit beleid schade toebracht aan Indiaanse cultuur en talen. De Canadese regering biedt haar verontschuldigingen aan. Het spijt ons.’

De regering van Australië legde na haar aantreden ook een verklaring af met het kernwoord ‘sorry’. Het ging om een tienduizend Aboriginalkinderen die bij hun ouders werden weggehaald en in blanke gezinnen dienden te worden opgevoed.

Langer geleden heeft Guy Verhofstadt, premier van België, excuses aangeboden aan de Afrikaanse landen die zijn ontwricht door kolonisatie, slavenhandel en roverspolitiek (héél Congo was ‘privédomein’ van de Belgische koning).

En pleitte de coole SP-vertegenwoordiger Harry van Bommel er niet voor dat onze premier Jan Peter Balkenende namens Nederland in Suriname zijn excuses zou aanbieden voor het slavernijverleden? 'Excuses zijn passend voor het leed dat wij deze mensen aandeden', stelde Van Bommel. 'Van de 300.000 Afrikaanse slaven die werden aangevoerd kregen er bij de afschaffing in 1863 maar 33.000 hun vrijheid terug’.

Maar kreeg Milosevic het over zijn lippen om: ‘het spijt mij’ te zeggen?
En krijgt Karadzic het over zijn lippen?

Het verschil lijkt er in te zitten dat excuses niet worden aangeboden als men ZELF betrokken is.

Zal wat in het groot zo lijkt te zijn, ook in het heel kleine gelden?

Een van onze meest oplettende lezers heeft de vrijdag-columnist gevraagd excuses aan te bieden voor diens ongenuanceerde uitlatingen over de politici Geert Wilders (door Wijze Watze consequent Gekke Geert genoemd, wat Wijze Watze een erg leuke alliteratie lijkt te vinden) en IJzeren Rita (met een historische verwijzing naar de Iron Lady Margareth Thatcher, de vrouw die Engeland weer op de kaart wist te zetten).

Bood Wijze Watze zijn excuses aan waar hij zo overduidelijk in de fout ging, wat door genoemde lezer in een genuanceerde reactie werd aangegeven?

Nee! Wijze Watze is zelf betrokken en dan vergt het moed om te zeggen: het spijt mij, ik ging over de schreef, ik ben het oneens met sommige politici: daar en daarom, maar wat ik nu schreef kan echt niet!

Ik hoop dat in plusminus 2050 een kleinkind van Wijze Watze publiekelijk zal meedelen:

Namens de familie Elgersma onze oprechte excuses voor de smaad aangedaan aan Wilders en Verdonk. Het spijt ons…. Oude Opa ging te ver. Hij bedoelde het goed, hij droeg zijn hart links, hij had meerdere allochtonen in zijn omgeving met wie hij door één deur kon, maar dat was geen reden om de premiers Verdonk (2010-2016) en Wilders (2016-2026) als misdadigers neer te zetten.

Háár niet omdat ze niets anders deed dan zo zorgvuldig en consequent mogelijk de door de Tweede Kamer aanvaarde Nederlandse politiek van regulering van binnenkomende asylzoekers vorm te geven, hém niet omdat hij van het grondrecht gebruik maakte om zijn mening te geven dat het Mohammedaanse geloof geen positieve bijdrage levert aan een zich verbeterende wereld.

En of het nu gaat om de excuses van Canada, Australië, België, Nederland of de familie Elgersma: wat mij betreft: beter laat dan nooit!

Schrijver: Dagschrijver, 3 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: moraal

2.9 met 19 stemmen 359Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
A. Sandee
Datum:
3 augustus 2008
Email:
alexsandeehome.nl
Beste dagschrijver (dagdromer lijkt mij meer op z'n plaats), hoe naief moet je wel niet zijn om deze wereld een "zichzelf verbeterende" wereld te noemen. Een zich verzettend cynisme is slechts voorbehouden aan grote geesten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)