Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Doe-isme

‘Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar met liefde doet’, zegt de boeddhist. Dat klinkt sympathiek, dacht ik aanvankelijk. Ieder zijn vrijheid. Daarna viel het kwartje. Met liefde vergreep de pastoor zich aan de misdienaar en met liefde bedroog de vrouw haar man. Onder het mom van liefde zijn de grootste misdaden begaan. Maar laten we daar de liefde de schuld niet van geven. Liefde is een gemoedstoestand, geen gereedschap waarmee de problemen van de wereld worden opgelost.

Ik kwam op de boeddhist door een diep verschil van inzicht met mijn lief. Zij hecht aan goede bedoelingen. Ik kijk daar anders tegenaan. ‘Ik schijt op goede bedoelingen en met intenties veeg ik mijn reet af’, mag ik graag roepen. Geen tekst voor een Delftsblauw tegeltje, maar ik lach er altijd heel lief bij. En ik meen het.

Goede bedoelingen komen meestal aan het licht als een project totaal in het honderd is gelopen, mensen boos en verdrietig uiteen zijn gegaan en de schuld van de belofte in de verste verte niet is ingelost.

Bij goede bedoelingen denk ik aan Olie B. Bommel, de heer van stand die vol goede bedoelingen en een eindeloze hoeveelheid geld in zeven sloten tegelijk loopt en een spoor van ontwrichting nalaat. Dankzij het nare betweterige ventje Tom Poes gaat de wereld van Bommel niet ten onder aan zijn eigen goede bedoelingen.

De goede bedoeling is bovendien zelden zonder prijskaartje. De goede bedoeling wordt namelijk meestal over het hoofdgezien en miskend, wat bij de ‘bedoeler’ weer tot mokken en verontwaardiging leidt.

Neem vriend Rob. Een aardige jongen die elke dag een goede daad wil verrichten. Bijvoorbeeld voorrang verlenen waar het niet hoeft. Een opgestoken hand naar Rob maakt zijn dag helemaal goed. Maar geen gebaar doet hem in toorn ontsteken. Ik bedoel maar…

Nu wil ik best aannemen dat een betere wereld begint met goede bedoelingen, maar het hebben van een intentie is niks om je op voor te laten staan en al helemaal geen reden om je achter te verschuilen als er niets van de grond komt.

Een mens herken je niet aan zijn bedoelingen, maar aan zijn daden. En moge dat daden van liefde zijn, des te beter. Maar het zijn de daden die tellen.

Boeddhisme is mooi, doe-isme is beter.

Schrijver: harry van dooren, 16 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.3 met 10 stemmen 431Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Otto
Datum:
16 augustus 2008
Met de beste bedoelingen geschreven!
Bravo!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)