Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Proefening

In een grijs verleden werd ik opgeroepen voor mijn ‘eerste oefening’ (zie mijn column van 13 april 2007). Die oefening bleek dus in werkelijkheid de militaire dienstplicht te zijn en wij moesten oefenen voor een mogelijke oorlog, juist ja, tegen de Russen. De Koude Oorlog was op zijn dieptepunt en onze superieuren zagen de Russische tanks al over de Lüneburgerheide richting Nederland trekken. Zo ongeveer wat de Georgiërs helaas de afgelopen week hebben moeten meemaken.

Wij oefenden ons ruim anderhalf jaar te pletter, maar die Russen kwamen niet, en dus werd het toch nog een tamelijk gezellige boel daar in Amersfoort, ’t Harde en zo nu en dan in Seedorf. Maar ik heb toen wel begrepen dat een oefening betekent, dat je je door oefenen moet voorbereiden op het echte werk. Oefenen, zo werd mij duidelijk is eigenlijk een soort training, waar je op het moment suprême veel voordeel van kunt hebben. Want een oefening is de repetitie daarna komt pas het examen.

Aan dat woord ‘oefening’ moest ik denken, tijdens de uitzendingen van de Olympische Spelen in de afgelopen dagen. Vooral bij het turnen viel met zeer grote regelmaat het woord ‘oefening’, terwijl ze volgens mij al met het echte examen bezig waren. Immers, Epke Zonderland donderde tijdens zijn ‘oefening’ uit de rekstok, en hij mocht niet eens opnieuw opgaan voor het eindexamen. Tijdens oefening gesneuveld, als huzaar zou daar geen eer aan te behalen zijn, want dit was helemaal geen oefening, dit was echt.

Eenzelfde soort taalonrust bekroop mij bij het horen van het woord ‘proef’, Anky van Grunsven reed een fantastische proef, zo werd door de commentator/paardenfluisteraar gezegd. Maar Anky reed helemaal geen proef, zij reed een kür, want een proef is een onderzoek, het proberen van iets of een voorbeeld. In het beste geval heeft ‘onze’ geweldige drievoudige gouden medaille winnares Anky een geweldige proeve van bekwaamheid afgelegd, maar het was uiteindelijk een fantastisch eindexamen en geen ‘proef’.

Onze atleten mogen oefenen tot ze een ons wegen en proeven afleggen tot ze geslaagd zijn, maar uiteindelijk tellen de resultaten van het eindexamen. En dat, zo moeten wij helaas vaststellen, is niet echt voldoende, want het beoogde eindresultaat van de Nederlandse ploeg in China: zeven keer goud, vijf maal zilver en zestien keer brons zal niet worden gehaald. Dat wordt dus de komende jaren heel hard proeven afleggen en oefenen, pardon: proefenen!!!

Schrijver: Watze Elgersma, 22 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 7 stemmen 464



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)