Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Held

Eén van mijn favoriete films aller tijden is The Sting. Een film met Paul Newman en Robert Redford als oplichters die een veel grotere oplichter te pakken nemen. Hoe ze dat doen, daar gaat de hele film over. Het is The Usual Suspects in de jaren zeventig. Een beetje langzaam nu, maar de clou is nog altijd briljant.

Paul Newman is overleden. Eén van de laatste echte helden uit de film, wat mij betreft. En een held die tot het laatst aan toe in tact is gebleven. Vaak stellen helden je na een tijdje teleur. Meestal omdat het ook maar mensen zijn. Ze gaan scheiden, slaan iemand in elkaar of blijken opeens hele nare mannen die voorzitter zijn van de National Rifle Association.

Niet Paul Newman. Ik vermoed dat hij de enige Hollywoodster was met een solide huwelijk (wel met z’n tweede vrouw). Ik volg de roddels niet zo, maar volgens mij had hij vooral een rustig leven, buiten de film. Zonder drugs en geweld. En dan had hij ook nog Newman’s Own. Sauzen en snacks, organisch geproduceerd en de opbrengst gaat naar goede doelen. Naar het schijnt ooit begonnen met een saus van Newman zelf.

Niet dat het een braverik was, daarvoor hield hij te veel van snelle auto’s. Misschien wel meer dan van acteren. Hij was altijd bang dat hij zijn succes alleen te danken had zijn uiterlijk. En niemand zal natuurlijk ontkennen dat die ogen er iets mee van doen hadden. In 1969 zei hij in Playboy: „Als ik vandaag zou sterven, zouden ze op mijn grafsteen kunnen schrijven: hier ligt Paul Newman, gestorven op zijn 43ste, een mislukking doordat zijn ogen ineens bruin werden.”

Relativeringsvermogen ook nog. Kortom een echte, onversneden held. Zo maken ze ze niet meer.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 2 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: film

2.6 met 10 stemmen 498Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
passant
Datum:
8 oktober 2008
Een held was Paul Newman niet, misschien een 'filmheld' al ontsnapt mij die betekenis. Een held omdat hij een ernstig familieleven leidde? Dan zijn er miljoenen helden in Nederland.
Ware helden zijn die vrouwen en mannen die hun leven in dienst stellen van zieken en weerloze mensen.
Ware helden vindt men onder verplegers en verpleegsters die met liefde de oudjes verzorgen die aan hun lot overgelaten zijn. Of mensen die hun leven wagen om anderen van een zekere dood te redden, soms uit een vuurpoel.
Dit zijn de ware helden waarbij een filmheld in het niets verzinkt. Ik denk niet dat ik met mijn mening Paul Newman of Yvonne te kort te doe. Misschien doet Yvonne de ware helden te kort wanneer ze een 'filmheld' als held betitelt.
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
5 oktober 2008
Juist het feit dat hij zo'n doodgewone man is gebleven in een wereld waarin dat eigenlijk niet zo gebruikelijk is (en dus zijn geld niet verbrast aan spraakmakende gelagpartijen of aan extravagante villa's) maakt hem wel tot een van de spreekwoordelijke 'helden' van het witte doek. Passant, u doet Paul Newman en dus ook Yvonne te kort.
Naam:
passant
Datum:
2 oktober 2008
Een steengoede acteur, geen held. Verder een doodgewone man.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)