Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Am Mosel

Het afgelopen weekeinde (Wochenende) was ik niet in Nederland, nee, ik vertoefde samen met broers en zwagers in Duitsland, om precies te zijn aan de Moezel, niet al te ver verwijderd van Trier. Wij, afkomstig uit een gezin met zeven kinderen, (vijf broers en twee zussen) houden namelijk ieder jaar een mannenweekend. Ja, lieve Opzij-lezeressen, ook onze echtgenotes trekken er dan op uit, voor hen is dat dus een saunadag!

Maar goed, daar aan de Moezel blijk ik een hoop te hebben gemist, want de Europese regeringsleiders blijken hun hele financiële hebben en houden te hebben ingezet om ‘onze’ banken overeind te houden. Heeft iemand de laatste weken nog wel eens iets van meneer Rijkman Groenink gehoord? Hij verschijnt niet aan de tafel van Pauw en Witteman en ook bij de onvermijdelijke DWDD- Matthijs is deze mislukte profiteur nog niet opgedoken.

Onze mannenweekeinden zijn tamelijk voorspelbaar, we ontmoeten elkaar onderweg – met dank aan TomTom - we drinken op de aankomstplaats een (Houtense) neut en we zoeken een plek om ergens te gaan eten. En dat nu is Am Mosel goed geregeld, elke stad of dorp, hoe klein ook, heeft een paar uitstekende eetgelegenheden, waar je voor weinig geld schnitzels ‘zo groot als een deurmat’ kunt eten, maar ook een heerlijke forel!

Ook de afdeling Wein, Weib und Gesang was prima verzorgd, de accordeonist van dienst speelde de sterren van de nevelige hemel, zoals Tulpen uit Amsterdam en andere tophits uit het Duitse schlagerrepertoire. De bussen met bejaarden vertrokken gelukkig nogal vroeg, zodat het toch nog gezellig werd. De eerste oogst van de moezelwijn (federweisen) was, zoals gebruikelijk, niet te drinken, dus hebben wij ons maar tegoed gedaan aan Hefeweizen.

Voor de niet-kenners: “Hefeweizen is een bovengistend, ongefilterd, tarwebier met een opvallend troebele verschijning. De Duitse Hefeweizen is meestal vrij zoet en fruitig en heeft een volle body. De typische 'hefeweizen smaak', die het onderscheidt van het Nederlandse en Belgische tarwebier wordt veroorzaakt door de gist”.

Natuurlijk hebben wij ook nog Trier bekeken, inclusief de Dom en de citytour met het stadstreintje, daar kunnen ze in Nederland – toeristisch gezien – nog een puntje aan zuigen!!
Ja, we hebben het erg naar de zin gehad en soms gaan we dan ook nog wel eens de diepte in, dan hebben we het over onze kinderen én onze kleinkinderen. Bijvoorbeeld over het schrijftalent van ons achternichtje.

Want we waren het unaniem eens, dat meisje kan schrijven! Niet alleen over een louter fictief personage in een boek in wording, maar ook over een ingezonden reactie op een column. Wij waren collectief enthousiast over …Tessa!!!

Schrijver: Watze Elgersma, 17 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 18 stemmen 1.073Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Watze Elgersma
Datum:
23 oktober 2008
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Niet op reageren Lena!!!
Naam:
geert kruideren
Datum:
22 oktober 2008
@ Otto Feinschreiber (alias Ruurd v d Weij?):
Naam:
Otto Feinschreiber
Datum:
20 oktober 2008
Zijn dit nu “De spannende avonturen van oom Watze”? Hoe bestaat het dat er een volwassen vent is die er geen been in ziet een dodelijk saai verhaal over een groepje mannen dat een biertje gaat drinken aan de Moezel in de stijl van een schoolopstel mat als titel “Mijn uitje”, in te sturen? Tessa’s schrijftalent heeft ze blijkbaar niet van oom Watze meegekregen.
Naam:
Frank
Datum:
17 oktober 2008
Email:
Frankdwars.org
Oeh, als bij mij als Rotterdammer in het buitenland ergens de haren van overeind gaan staan, is het wel wanneer lokale muzikanten denken me een plezier te doen door 'Tulpen uit Amsterdam' te spelen... Brrrr!

Verder lijkt het me een uiterst geslaagd weekend te zijn geweest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)