Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jan Sidekick Mulder

Jan Mulder gaat als officiële sidekick bij de sites www.gedichten.nl en www.nederlands.nl proef draaien! Jan Mulder!

Dit grote nieuws mag ik namens de hoofdredacteur aan u doorgeven.

De sympathieke Winschotenaar zei 'ja' op het verzoek van de redacties om bij ieder gedicht en ieder stuk proza zijn commentaar te geven. Uit overwegingen van tijdsefficiëntie zal Jan dit mondeling doen meteen nadat het gedicht c.q. prozastukje op de site gepubliceerd is.

Hij zal dus om tijd te besparen dit in het hem zo kenmerkende Groningse Nederlands gaan doen via een rechtstreekse verbinding met zijn i-pod – technisch is dit gelukkig geen probleem meer – maar de bijdragen uit de nacht moeten wachten: dan slaapt Jan vaak.

Het is logisch is dat hij (zelf ooit een gevierd schrijver van ludieke, surrealistische stukjes) bij zijn oordelen niet diep kan graven. Verwacht niet een beschouwing à la Kees Fens of Gerrit Komrij maar meer zoals Jan dat doet bij ‘De wereld draait door’: daar weet Jan in een enkel woord aan te geven hoe het allemaal werkelijk zit. Filosofie in een notedop!

De inzender van een gedicht moet over een computer beschikken met luidsprekers om Jan te kunnen horen maar dat zal in deze tijd van Skype etc. voor de meeste inzenders geen probleem zijn.
Anders moet de SP ook in deze opkomen voor arme inzenders die dan recht hebben op plusminus € 800, om bij de Aldi een goede Medion-computer aan te schaffen, die ook over een luisterkaart beschikt.

Door het wegvallen van de creatieve Postbankreclames heeft Jan genoeg tijd: hij is ook al weer te horen in het NOS-voetbal-praatprogramma op de Zondagavond, waarbij Jan als voetbalprofessor ruimschoots de gelegenheid neemt met de hem zo kenmerkende humor te vertellen hoe het voetbalwereldje in elkaar zit.

Gedichten die niet geplaatst worden krijgen als zijn enige commentaar mee: ‘brandhout’. Jan wil niet meedoen met het slappe beleid van de Redactie die dan pleegt te schrijven: ‘volgens de Redactie nog niet helemaal geschikt’.

Ik verwacht dat de inzenders met heimweh terug denken aan de vierengever zodra Jan zijn bijtende commentaren het wijde web opslingert.
Maar de dames-inzenders kunnen zich illusies maken over een voorkeursbehandeling. Want dat de nog steed aantrekkelijke oud-midvoor een zwak heeft voor het schone geslacht is niet alleeen bij Matthijs van Nieuwkerk bekend.

Over ruim 5 maanden zal bekeken worden of Jan in deze vorm een blijvertje is die niet meer van onze platte schermen is weg te denken.

Schrijver: Dagschrijver, 26 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: internet

3.2 met 10 stemmen 805Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)