Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opruimen in crisistijd

Ook ik ontkom er niet aan: de crisis. Al een paar weken heb ik er niet over geschreven, maar nu moet het er toch van komen. Kan organizing helpen bij de kredietcrisis?

Die hulp kan alleen op individueel niveau zijn, laten we daar helder over zijn. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je spullen kunt verkopen of ruilen die je niet meer nodig hebt. Zo zorg je voor wat extra armslag.

En als je goed weet wat je hebt aan spullen, dan verspil je in elk geval geen geld aan onnodige aankopen. Sterker nog, je komt misschien allerlei dingen tegen die je vergeten was. Die dingen lijken weer als nieuw. Daardoor hoef je even niets nieuws te kopen, wat je uit de hoeken en gaten van je eigen huis haalt voelt al als nieuw.

Ook is het prettig om je financiën op een rij te hebben. Als je weet wat je zoal uitgeeft en waaraan, dan weet je in elk geval hoe je er voor staat. Misschien kun je wel wat bezuinigingen doorvoeren. Je voorkomt bovendien dat je rekeningen te laat betaalt en je weet wat je uit kunt geven. Dat geeft een prettig gevoel.

Op een wat ander niveau helpt het ook als je doelen helder voor ogen hebt. Dat helpt je om te kiezen waar je je tijd aan besteedt en waar je je geld aan uitgeeft. Zolang je je baan houdt is het niet nodig om te stoppen met uitgeven, maar het kan geen kwaad om je uitgaven meer gericht te doen. Dat geldt trouwens altijd, crisis of geen crisis.

Verder maakt het je crisisbestendiger als je structureel eenvoudiger leeft. En eenvoudig hoeft zeker niet hetzelfde te zijn als armoedig, integendeel. Het gaat er vooral om creatief om te gaan met de middelen die je hebt en bewust te kiezen. Bewust en kiezen, dat zijn de sleutelwoorden.

Alle reden dus om die uitpuilende kasten en overvolle zolder juist nu eens aan te pakken.

------------------------------------------------------
------------------------------------------------------

Dit is de laatste column van Yvonne op de website www.nederlands.nl .
De redactie bedankt haar hartelijk voor haar wekelijks bijdragen, die zich kenmerkten door een realistische visie op onze complexe werkelijkheid.

Bedankt, Yvonne.

Redactie nederlands.nl

Schrijver: Yvonne de Bruin, 30 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: geld

1.7 met 7 stemmen 451Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)