Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

First Dog

Barack Obama staat voor een loodzware taak. Al voordat hij in het Witte Huis komt, stapelen de hoofdpijndossiers zich op. Zijn grootste zorg is niet hoe hij de kredietcrisis gaat bezweren die de Verenigde Staten aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Nee, voorlopig houdt een ander onderwerp Obama meer bezig. De grote vraag is immers welke hond te kiezen voor zijn gezin. Om met hemzelf te spreken: "This is a major issue."

Aandoenlijk moment. Hier was niet de zojuist gekozen president van de VS aan het woord, hier stond in de eerste plaats de vader van Sasha en Malia. Als verrassing beloofde hij zijn dochters een 'welverdiende' puppy. First dogs first, zag je hem denken. De mensen om hem heen glimlachten vertederd toen hij over de hond te spreken kwam. Deze zelfverklaarde wereldburger deed hetzelfde en was zowaar even, heel even ontroerd.

Het toekomstige baasje ging door. "Malia is allergic", sprak hij. Het beest moet dus hypoallergeen zijn. Toch gaat de voorkeur uit naar een hond die uit het asiel komt, zei Obama. Een kruising van verschillende rassen 'net als ik' zou het mooist zijn. Zeg nou zelf: is er een mooiere metafoor denkbaar? Veel Amerikanen vinden dat een poedel het beste past bij het gezin Obama. Ik niet, ik ben voor een bastaard.

Onderschat de presidentiële pupkeuze niet. Het was oud-president Harry S. Truman die ooit zei: "Wie een vriend zoekt in Washington, moet een hond nemen." De vraag is alleen welke. Aan de hond herkent men zijn baas, luidt een andere wijsheid. Dat konden we onlangs zien in een filmpje op tv waarin een journalist werd gebeten door de Schotse terriër van de zittende president. Nog even, dan weten we of de opvolger van George Bush een brave(re) hond heeft. En is.

Schrijver: Quirijn Metz, 11 november 2008


Geplaatst in de categorie: dieren

3.8 met 8 stemmen 447Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)