Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koonlijke

Hebt u die vrindjes van Benno en Juul (Lula?) ook over elkaar heen zien buitelen met hun verhalen uit de oude doos de afgelopen dagen? De één wist nog meer confidenties uit een grijs verleden op te diepen dan de andere. De grote afwezige bij DWDD en bij Pauw en Witteman was natuurlijk Benno’s persoonlijke Tanzania-vrind Rik Felderhof én onze vaste royalty-watcher Jeroen Snel van de Evangelische Omroep.

Nu heeft Kuifje-Jeroen natuurlijk wel een achterstand, hij komt pas kijken, terwijl zijn concurrenten Pieter - scheve-schaatsenrijder-Bernhard-verdediger - Broertjes en Cees - humoristische-historische-Hofmans-hekelaar - Fasseur al tientallen jaren ervaring hebben met de hofvijver, waarin het troebel vissen is. Desondanks wisten deze deskundigen niet een taalkundig aanvaardbaar niveau te bereiken, toen zij het woord Koninklijke Hoogheid moesten uitspreken, het werd het armzalige Koonlijke Hooheid.

Wat is er toch aan de hand met onze grachtengordelvertegenwoordigers, waarom praten die mensen zo raar? Ja, ik weet het, ik ben afkomstig uit één van de wingewesten van de Zeven Provinciën, opgetrokken uit turf of klei, en daar praten alle mensen raar? Dus wij spreek’n misschien niet alle enn’n goed uit en wij zegg’n de ding’n vaak recht voor z’n raap, maar wij hebb’n voldoende eerbied voor ons Vorstenhuis, om daar netjes Koninklijke Hoogheid teeg’n te zegg’n.

Het was bij Pauw en Witteman koonlijke voor en koonlijke na, en heel soms – maar dan moest ik erg goed oplett’n – werd het koonklijke. Dat koonlijke én de kredietcrisis - door velen uitgesproken als kredisis - heeft ook een taalcrisis blootgelegd. De deskundologen zijn met z’n allen de laatste jaren wel heel raar gaan praten, de hoogste tijd dus voor de vraag waarom de omroepen deskundologen tevoorschijn toveren, zonder hen een cursus ‘gewoon Nederlands-praten’ te geven.

Maar afgezien van dit wijdverbreide spraakgebrek heb ik mij afgevraagd of het Hare Majesteit misschien in de Koninklijke bol is geslagen. Waarom moeten wij kennisnemen van de echtelijke perikelen van haar ouders? Had dat stapeltje brieven niet beter in het gouden trommeltje kunnen blijven? Welk belang is er gediend met het openbaar maken van banale briefteksten, zoals: “Maar potverdikkie, jou mispunt, jou vuile boffer, jou schijnheilig monster, wat heb jij daar in Italië te zoeken???”

Zelfs de schrijver en historicus Fasseur moest toegeven dat er vrijwel geen nieuwe feiten naar voren zijn gekomen, zodat de historische noodzaak van de publicatie van het boek: 'Juliana en Bernhard, Het verhaal van een huwelijk, De jaren 1936 -1956' volkomen ontbreekt. Een overbodig boek over een overbodig fenomeen, de monarchie!

Schrijver: Watze Elgersma, 14 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 13 stemmen 458



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
15 november 2008
oppegeement snapjut niemeer!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)