Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nummer honderd

Het is mooi geweest, na honderd keer wekelijks een stukje te hebben geschreven van ruim 400 woorden, die ik vervolgens als column plaatste op www.nederlands.nl, stop ik er mee.
Ruim twee jaar geleden werd ik uitgedaagd door Geert Kruideren: ‘onze site begint met columns, iets voor jou?’ Ik nam de handschoen op – ik was al eens ingevallen in de rubriek snelsonnetten – maar zou ik elke week voldoende materiaal hebben om een cursiefje te schrijven? Had ik genoeg geleerd van mijn grote voorbeelden: Nico Scheepmaker (Trijfel, e.v.a. ) en Hugo Brandt Corstius (Piet Grijs, e.v.a.)?

Het resultaat hebt u de afgelopen twee jaar kunnen lezen, tal van onderwerpen passeerden de revue, van oude doos tot actualiteit, van dierbare echtgenote tot prachtige (klein)kinderen, van Frankrijk tot Friesland, van een succesvolle Dereck tot een talentvolle Tessa, van een langzaam dementerende vriend tot een ernstig zieke vriendin. Ik dank de mensen uit mijn omgeving dat zij mij meer dan eens inspireerden tot het schrijven van een column, u hebt dat als lezer gelukkig (h)erkend, en mij daarin met uw reacties gestimuleerd.

Desondanks heb ik besloten om – voorlopig – te stoppen, even los van die druk om wekelijks te moeten ‘leveren’. Intussen verwacht mijn krant namelijk wel elke week van mij een actueel snelsonnet en moet ik ook nog teksten leveren voor de jaarlijkse voorstelling van ons Tiels Gemeente Cabaret. Verder staat er nog een ambitieus project op stapel: het schrijven van een Bijbelse musical, gerelateerd aan een hedendaags thema. U begrijpt, dit bezige taalbaasje gaat nog lang niet stoppen, maar gewoon zijn energie een tijdje op iets anders richten.

Intussen zullen Frank (Kanjer)van Keeren, Quirijn (Qualiteit) Metz, Alina (Altijd Verrassend) Nubé, Harry (Houwdegen) van Dooren en, sinds kort, Jan Lunsing u ongetwijfeld columnistisch en taalkundig bezig houden met hun epistels. En ik heb, net als u, allang geconstateerd dat zij daar uitstekend toe in staat zijn, en met hen de altijd aanwezige ‘anonieme’ dagschrijver, sterk in themakeuze, formulering én uitvoering.

Het is mooi geweest, net als in het theater buig ik deemoedig, nou ja, deemoedig, ik buig het hoofd voor mijn publiek, neig liefdevol naar mijn muze (in dit geval mijn dierbare echtgenote) én de medespelers (onze kinderen en kleinkinderen, e.v.a.), en neem de bloemen in ontvangst - daar kan je mee thuiskomen – bedankt voor de moeite van het lezen van mijn columns, voor de aandacht, bedankt voor het applaus én het boegeroep (ook dat!) in de vorm van al die reacties. Ik ben nog lang niet uit- of afgeschreven!!!

Schrijver: Watze Elgersma, 21 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 14 stemmen 1.129Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Dirk, Durk, Dereck
Datum:
28 november 2008
Ha omke,
Altijd genoten van je verhalen en wat ben ik toch trots op zo'n Omke !
Bedankt !
Naam:
Dinsdagschrijver
Datum:
22 november 2008
Email:
q.metzhotmail.com
Laat het een tijdelijk afscheid zijn, Watze 'Wie schrijft die blijft' Elgersma! Ik heb je columns met plezier gelezen. Honderd is een respectabel aantal, maar kom toch terug. Tot over een tijdje.
Naam:
Hoofdredactie
Datum:
22 november 2008
Email:
infonederlands.nl
Watze, bedankt!
Naam:
Sandra
Datum:
21 november 2008
Helaas.
Bedankt voor 100 keer column. Soms prikkelend, soms intens, soms raak, soms uitdagend, soms heel lief, maar altijd echt. Dank!
Naam:
geert kruideren
Datum:
21 november 2008
Je 100ste is van even hoge kwaliteit als de 99 vorige en een nog groter podium waardig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)