Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Goeie dagen

Het hoogtepunt uit mijn carrière als supporter. Ja, zo mag je het bereiken van de derde ronde van de UEFA Cup wel noemen. Dat ik dit nog mag meemaken!

Jarenlang werd NEC gezien als het lelijke eendje van het betaalde voetbal, maar die tijd is voorbij. Zelfs de Azijnbode komt tegenwoordig superlatieven tekort. "De club die zichzelf en daarmee ook heel voetbalminnend Nederland blijft verbazen met uitzonderlijke resultaten, bekroonde donderdagavond een jaar dat steeds meer het karakter heeft van een betoverend sprookje, waarin de grote boze wolf maar niet wil opduiken", schrijft Charles Bromet.

Opduiken? Terugkeren zal hij bedoelen, want als fans hebben wij ons portie wel gehad. In de eerste competitiehelft vorig seizoen stond die grote boze wolf wekelijks voor de deur om ons met huid en haar te verslinden. Het spel was best acceptabel, maar de punten bleven uit. Tot na de winterstop. Ineens werden bijna alle wedstrijden gewonnen, met als beloning een ticket voor de UEFA Cup.

De bende van Mario Been denderde vervolgens ook door Europa heen. Dinamo Boekarest werd uitgeschakeld, waarna NEC doordrong tot de groepsfase. Tegen Dinamo Zagreb en Tottenham Hotspur ging het mis. Maar tegen Spartak Moskou en Udinese werd wel gewonnen, en nog verdiend ook. Een droomscenario.

Uitgerekend op het moment dat bekend werd dat Tottenham gelijk had gemaakt tegen Spartak, scoorde NEC kort achter elkaar twee keer. Nog nooit zo'n vreugde-explosie meegemaakt in de Goffert. Of het moet in 1983 zijn geweest, toen ik ons eerstedivisieclubje met 2-0 voor zag komen tegen het grote Barcelona. Uiteindelijk werd het 2-3 door onder meer een curieus eigen doelpunt van Eric van Rossum. Een terugspeelbal van eigen helft, ik zie het nog voor me. Die bal ging zo over Wim van Cuijk heen.

Nu bleef het 2-0, waarna vuurwerk losbarstte en een ereronde begon. Onze toptrainer ging op de schouders van zijn spelers en werd zelfs gekust.

Waar en wanneer houdt dit sprookje op, vraag je je als fan af. In Hamburg? De volgende horde heet HSV, maar NEC is voor geen enkele club meer bang. En waarom ook. "Als Ajax daar kan winnen, kunnen wij het ook", redeneerden mijn helden na de loting. En zo is het. Been zei wat ik hem al eerder heb horen zeggen: "We zullen twee goeie dagen moeten hebben om door te komen." Ik wens heel NEC (en u) goeie dagen. Mijn hoop is straks gevestigd op Jhon van Beukering, beter bekend als Jhonny van de Burger King.

Die lust die Hamburgers rauw!

Schrijver: Quirijn Metz, 23 december 2008


Geplaatst in de categorie: sport

3.5 met 6 stemmen 389Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)