Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mulisch en het WereldWijde Web

Harry Mulisch is een stofnest!

Ja ja!...en kijk dan nu maar eens op zijn website. En laat de site vooral in volledig scherm opkomen. Als IT-er heb ik aardig wat sites gezien, maar deze kent werkelijk zijn gelijke niet. Zich presenterend als een videogame en bij uitstek geschikt voor navigatie met een joystick. Het is onbegrijpelijk, dat de grote spelers in de IT-industrie zich nooit hebben gewaagd aan deze moderne benadering van het internet.

Bovendien was een website zelden zo symbolisch voor de eigenaar. Wie dichter bij de schrijver wil komen zal er moeite voor moeten doen. Op ontdekkingsreis gaan, zoals ook het lezen van “een Mulisch” al gauw kan uitdraaien op een ware odyssee. In de toelichting <about this site> wordt het treffend weergegeven:

.....“Niet de schrijver, maar de lezer moet fantasie hebben”, schreef Harry Mulisch ooit. Voor degene die www.mulisch.nl bezoekt, gaat dit beslist ook op: een artistiek werkstuk wordt het pas door het talent van de bezoeker.

Alleen al om de verrassing te ervaren is een blik op zijn website een aanrader. Je hoeft de site niet mooi te vinden, want het gaat even niet om de aesthetica. Bovendien is de site zeker nog voor verbetering vatbaar, maar de futuristische sfeer is de ultieme erkenning van het internet als een volwaardige, digitale nieuwe wereld.

Niet voor niets heeft de site als ondertitel “Het Nieuwe Lichaam”. Geen krampachtige poging meer om vast te houden aan de tastbare, analoge wereld. Digitaal is digitaal, geen concessies. Geen opmaak als een boek met losse pagina’s en al helemaal geen oubolligheid, zoals met alle respect toch kenmerkend is voor de doorsnee website van vandaag.

Deze erkenning van het internet zien we nu bij kinderen, omdat zij daar geen enkele moeite mee hebben. En kennelijk ook bij een Mulisch op gevorderde leeftijd. Vergeet dus maar dat stofnest, of je moet je eigen stof meenemen. Harry Mulisch laat zien, dat grijze haren en veroudering niet per se een oorzakelijk verband hebben met elkaar.

En ik heb het gevoel dat ik definitief verkocht ben.


Zie ook: http://www.mulisch.nl

Schrijver: Max R. Hubeek, 25 januari 2009


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 7 stemmen 313Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
27 augustus 2010
Email:
joke190411telfort.nl
Nieuw woord: de digitaleKROONtjespen
woordwaarde....
Soms gaat oud en nieuw goed samen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)