Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu mogen we ook al niet meer fietsen

Vorig jaar verbaasde de SGP vriend en vijand door een voorstel in te dienen om popmuziek te verbieden. SGP-Statenlid in Gelderland, Nelis Zondag - een zeer toepasselijke naam natuurlijk- vroeg in een Statenvergadering het College van Gedeputeerden van Gelderland om een provinciaal verbod op popmuziek in te voeren.

Dit even hilarische als belachelijke voorstel werd met ruime meerderheid verworpen, God zij dank. Dat SGP’ers liever naar psalmen en naar religieuze klaagzangen luisteren, prima. Dat ze in hun vrije tijd naar orgelconcerten gaan en immer kijken alsof de zondvloed op beginnen staat: ook prima. Maar laten ze zich alstublieft niet met de muziekkeuze van mijn smaakgenoten in Gelderland bemoeien.

Goed, gelukkig haalde dat voorstel het niet. Maar nu ligt er een nieuw verbod op de loer. De SGP in de gemeente Goedereede wil namelijk een verbod op het verrijden van de Tour de France op zondag. Volgende jaar juli vertrekt de Ronde van Frankrijk in Rotterdam en gaat dan via de Zuid Hollandsche eilanden en Zeeland richting België.

Tijdens de tweede dag van de Tour komt het peloton door de gemeente Goedereede. De mannenbroeders van de Staatkundig Gereformeerde Partij zien dat echter niet zitten: 'De zondag is een rustdag, een dag om te wijden aan God de Vader en niet bedoeld om, puur en alleen omwille van vermaak, Godslasterende activiteiten te ontplooien.' Aldus de lokale zegsman van de partij.

Veel kans op een definitief verbod lijkt er niet te zijn; de andere coalitiepartijen – ChristenUnie en CDA – zijn vooralsnog niet voor een verbod. Maar ja, je weet het met die lui maar nooit.

Ik ben overigens wel benieuwd welk origineel verbod er de volgende keer uit hun dikke boek getoverd wordt. Er is al een keer een SGP-burgemeester geweest die werkzaamheden aan het spoor verbood tijdens kerkdiensten. Een oud idee dus, en de SGP’er die dat voorstel doet krijgt een motie van plagiaat aan zijn broek.

Schrijver: Jaap van der Heijden
Inzender: Frank F. van Keeren, 28 januari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.4 met 9 stemmen 356Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)