Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

God in Frankrijk

De afgelopen twee dagen hield ik mij op in Straatsburg. Twaalf keer per jaar komt het Europees parlement hier, en dus niet in Brussel bijeen. Straatsburg werd ooit als locatie gekozen, omdat het een bijzondere verbinding zou zijn tussen Duitsland en Frankrijk, een stad in een wazig grensgebied tussen beide aartsrivalen. Tegenwoordig is het vooral nog prestige voor Frankrijk. Waardoor dat land, niet gespeend van enige grootheidswaanzin, weigert mee te werken aan een definitieve huisvesting van het EP in Brussel.

En dus verkassen 785 parlementsleden, enkele duizenden medewerkers en tienduizenden dozen met dossiers, twaalf keer per jaar van Brussel naar Straatsburg. Een grapje dat de Europese belastingbetaler € 136.000.000,- per jaar kost. Daar eenmaal aangekomen blijkt al gauw dat die verhuizingen totale waanzin is: verschillende parlementariërs uit diverse landen krijgen een minuut de tijd om een statement te maken in de plenaire zaal. Dit lijkt op veel, behalve een debat, wat je toch zou verwachten in een parlement.

Daarbij komt dat diverse parlementariërs de plenaire bijeenkomst misbruiken om nietige lokale problemen aan de orde te stellen, zoals deze week bijvoorbeeld een versperring van een lokale grensovergang tussen Bulgarije en Griekenland.

Om een enorm verhuiscircus in werking te zetten voor dergelijke bijeenkomsten is eigenlijk van de zotten. Bijna alle Nederlandse parlementariërs zijn het er dan gelukkig ook over eens dat het Europees Parlement eigenlijk alleen in Brussel zou moeten vergaderen.

Maar politici zouden geen politici zijn als er toch niet iemand zou zijn, die weer een ander geluid moet laten horen dan de rest. Paul van Buitenen, de leider van ‘Europa Transparant’, zegt namelijk dat God hem via vier onafhankelijke bronnen heeft laten weten dat Straatsburg de enige juiste vergaderplek is.

Europa, best merkwaardig

Schrijver: Jaap van der Heijden, 4 februari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.6 met 7 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)