Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verkiezingen in Noord Korea

Zondag was het een belangrijke dag in Noord-Korea, of zoals het zichzelf noemt: Democratische Volksrepubliek Korea. Er waren namelijk verkiezingen. En zoals in ieder zichzelf democratisch noemend land was het ook in Noord-Korea een heuglijke dag.

Hoe gaan verkiezingen in Noord-Korea in zijn werk? Eigenlijk is dat heel simpel. Het land, twintig keer zo groot als Nederland, is onderverdeeld in kiesdistricten. Ieder district heeft een kandidaat, wel zo overzichtelijk nietwaar? Deze kandidaten zijn voor het gemak ook allemaal lid van dezelfde partij: de communistische partij, de Noord-Koreanen spreken overigens van de Arbeiders Partij.

Alle stemgerechtigden ontvangen thuis een stemformulier dat, omdat er toch maar een kandidaat is, voor het gemak alvast ingevuld is. Dat noem ik nou nog eens goede service van de overheid aan de burgers. De stemformulieren kunnen op de verkiezingsdag in de stembus gegooid worden.

Alleen als je het niet met het stemadvies van de overheid eens bent moet je wat doen: namelijk op het stembureau de naam van de kandidaat doorstrepen. In een democratie mag dat natuurlijk, alleen schijnen de Noord-Koreanen zich wel af te moeten vragen of het niet erg onbeleefd is om een kant en klaar formulier weer te wijzigen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je, als je zo onbeleefd bent, met naam en toenaam op televisie wordt genoemd als een kameraad die de eenheid van het land een slechte dienst hebt bewezen.

Een dag na de stemming zijn de opkomst en de uitslag bekend. In kiesdistrict 333 bijvoorbeeld was de opkomst 100 procent en is de geliefde leider, Kim Jong-Il, herkozen.

Ik zou zeggen: laten wij bij de waterschapsverkiezingen ook eens een dergelijke procedure uitproberen, dan weten we één ding zeker, de opkomst is in ieder geval hoger dan de afgelopen keer!

Schrijver: Jaap van der Heijden, 11 maart 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.1 met 8 stemmen 334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)