Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

post-kolonialisme

Bijna zou ik zeggen, dat de hang naar de koloniale tijd is teruggekeerd in voormalig Nederlands Indië. De Indonesische voetbalbond wil Guus Hiddink als bondscoach. Ik hoor verbitterde oude Nederlanders in mijn oren schallen:
- Zie je wel. Ze geven eindelijk toe dat ze niets voorstellen zonder ons.

Wablieft? Een nauwelijks serieus te nemen poging van Indonesië om het WK van 2018 of 2022 binnen te halen.

Het land heeft niet de kwaliteiten om een dergelijk toernooi te organiseren. Er zijn vier stadions in heel Indonesië groot genoeg voor een WK-wedstrijd, maar die verkeren in een povere staat. Er zijn geen hotels die de voetballers en tienduizenden voetballiefhebbers kunnen huisvesten. Er zijn geen trainingsfaciliteiten en transportsystemen om de massa’s supporters te vervoeren. Aldus de Volkskrant.

En hoewel in Indonesië iedereen voetbalgek is, heeft het land op voetbalgebied maar weinig te bieden. Het nationale team heeft nog nooit wat gepresteerd. De laatste keer dat het land mee mocht doen aan een WK was in 1936, toen nog als Nederlands Indië. Het werd in de eerste wedstrijd uitgeschakeld door Hongarije, middels een 6 – 0 nederlaag.

Niettemin is het optimisme groot. Minister van Sport Dault:
- Je moet durven, anders krijg je nooit wat. Mexico en Brazilië lijken veel op Indonesië, en die zijn al twee keer gastland geweest.

Dat Brazilië al vijf keer een WK gewonnen heeft en op voetbalgebied alles heeft wat Indonesië ontbeert, doet even niet terzake. Ze hebben volgens eigen zeggen nog tien jaar de tijd om alles te regelen. En met Guus aan het roer komt alles in orde.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 18 maart 2009


Geplaatst in de categorie: sport

4.6 met 5 stemmen 2.066Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)